ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Κραυγή αγωνίας από την ομάδα Πελίτι Καστοριάς (φωτογραφίες)

p1200615

Με αφορμή τη συμβολική δίκη της Μονσάντο, που γίνεται στη Χάγη η Ομάδα Πελίτι Καστοριάς σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστοριάς διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών  για το διατροφικό μας μέλλον, τη βιοποικιλότητα και το αγροτικό τοπίο σήμερα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακοί σπόροι.

Η Δίκη της Μονσάντο

Η δίκη αυτή, συμβολίζει την άμυνα μας απέναντι στην επιθετική εισβολή που υφίσταται η διατροφική μας ελευθερία από μια μικρή ομάδα πολυεθνικών.

Από την αρχή του 20ου αιώνα η Μονσάντο, εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ, έχει αναπτύξει προϊόντα υψηλής τοξικότητας που έχουν αποτελέσει αιτία μόνιμων βλαβών στο περιβάλλον και ασθενειών ή θανάτων για χιλιάδες ανθρώπους, αγνοώντας το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που προκαλούν τα προϊόντα της και συνεχίζοντας τις καταστροφικές της δραστηριότητες με πιέσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις, με καταφυγή σε ψέματα και διαφθορά, με χρηματοδότηση απατηλών ερευνών, με πιέσεις προς τους ανεξάρτητους επιστήμονες με χειραγώγηση του τύπου και των ΜΜΕ.

Ανάμεσα στους όρους αναφοράς του Διεθνούς Δικαστηρίου θα εξετασθεί εάν η Μονσάντο παρεβίασε μέσω των δραστηριοτήτων της το δικαίωμα για ένα ασφαλές, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον, το δικαίωμα στην τροφή και το δικαίωμα πρόσβασης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, όπως αναγνωρίζονται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα, ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Θα εξετασθεί επίσης εάν είναι συνένοχη στη διεξαγωγή εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής, της καταπάτησης κοινών αγαθών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Μονσάντο κατηγορείται μεταξύ άλλων για:

  • 2,4,5 Τ (2,4,5-τριχλωροφαινοξυοξικό οξύ), ένα συστατικό -που περιέχει διοξίνη- του αποφυλλωτικού Agent Orange, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και συνεχίζει να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.
  • RoundUp, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αιτία του μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονης ιστορίας σχετικά με την υγεία και το περιβάλλον.
  • Δημιουργία του 95% των μεταλλαγμένων παγκοσμίως

p1200620 p1200616 p1200617 p1200626p1200614 p1200625 p1200624 p1200613 p1200623

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button