Ελλάδα

Ο «λογαριασμός» για Πετρέλαιο Θέρμανσης και Φυσικό Αέριο: Πόσο θα σας στοιχίσει ο φετινός χειμώνας

petrelaio_thermansi_533_355ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ – ΑΥΞΗΣΗ ΕΦΚ, ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

Μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης θα χρειαστεί να πληρώσουν οι καταναλωτές, από αύριο Σάββατο που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Μόνος σύμμαχος των καταναλωτών ο καιρός, που όσο παραμένει καλός κάνει οικονομία σε όλους.

Οι τιμές που αναμένεται -με τα σημερινά δεδομένα- να κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο, θα παρουσιάσουν αύξηση από 5 έως 7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και ακόμη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω και από τα 70 λεπτά το λίτρο.

Το πετρέλαιο θα είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Τους πρώτους μήνες της χρονιάς ωστόσο δεν θα γίνει αισθητή η αύξηση τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και γιατί τα νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο.

Πρόσκαιρη αύξηση και για το Φυσικό αέριο

Ανησυχίες για αύξηση και στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν οι καταναλωτές λόγω της έγκρισης της αναπροσαρμογής των τιμολογίων χρήσης δικτύου από την ΡΑΕ που ολοκληρώθηκε με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τον ΔΕΣΦΑ.

Η μεσοσταθμική αύξηση διαμορφώνεται σε 30% με 35%, από 23% που ήταν η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ και 68% η αύξηση αν δεν είχε μεσολαβήσει η τροπολογία Σκουρλέτη. Στόχος της ΡΑΕ ήταν να βρεθεί η “χρυσή τομή”, ούτως ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και να διασφαλισθούν τα έσοδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ειδικά ενόψει της προσπάθειας της κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί η ιδωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Η αύξηση των τελών διέλευσης δημιουργεί κίνδυνο αύξησης της τελικής τιμής για τον καταναλωτή κατά 10% αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν απορροφήσουν την αύξηση οι εταιρείες διανομής. Θεωρείται όμως πιθανό ότι δεν θα επιλέξουν να μετακηλύσουν όλη την αύξηση στους καταναλωτές και θα απορροφήσουν μέρος της.

Οσο όμως κι αν αυξηθεί το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο αφού τον Οκτώβριο η τιμή διαμορφώνεται στα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά το 43% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής.

Η όποια αύξηση όμως θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, αφού μετά την 01 Ιανουαρίου του 2017 μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης κι έτσι θα αντισταθμιστεί η οποιαδήποτε αύξηση.

Από τη 1/1/2017 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00540 Euro/KWh). Εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής προκύπτει επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου (από 5 στα 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Τι να προσέξετε κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Πέρα όμως από τις αυξήσεις είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, πρέπει να προσέξουν είναι τα εξής:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή, τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής, για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής -π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα (2 x1,25×1=2.5 m3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

newsbomb.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button