ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η ταινία Παύλος Μελάς με τον Λάκη Κομνηνό, γυρισμένη στην Καστοριά (αφιέρωμα – βίντεο)

67567545643

Μια μοναδική υπερπαραγωγή για τα δεδομένα του ελληνικού κινηματογράφου. 
Πλούσιο ιστορικό έπος διάρκεια 2,5 ωρών περιγράφει την πορεία του εθνικού ήρωα από τα αθηναϊκά σαλόνια, στα σκλαβωμένα μέρη της Μακεδονίας και στο αγώνα για την απελευθέρωσή της.
Αναπαράσταση της εποχής τόσο με αυθεντικά σκηνικά και κοστούμια
όσο και με γυρίσματα στους πραγματικούς χώρους όπου διαδραματιστήκαν τα γεγονότα. Αλλά και η δράση στις σκηνές δράσεις είναι καταιγιστική σφοδρές μάχες, που κρατούν συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Καταφέρνει να φέρει το θεατή σε άμεση επαφή με τα ιστορικά εθνικά και πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν στο Μακεδονικό Αγώνα.

u9bbx

Υπόθεση:
1886. Ενώ η Μακεδονία στενάζει κάτω από τον ζυγό των Τούρκων και των Βουλγάρων κομιτατζήδων, η Ελλάδα αδυνατεί να οργανώσει τον απελευθερωτικό αγώνα. Μόνο μεμονωμένες αποστολές βοήθειας από ιδιώτες, όπως του Μελά, ο οποίος ονειρεύεται ο γιος του Παύλος να γίνει αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.

1897: Ο Παύλος Μελάς και οι συμφοιτητές του στην στρατιωτική σχολή, οργανώνουν μία ομάδα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η πρώτη αποστολή στην Θεσσαλία, αποτυγχάνει

1904. Με το όνομα καπετάν Μίκης Ζέζας, ο Παύλος για πρώτη φορά πηγαίνει στην Μακεδονία να ηγηθεί του επαναστατικού αγώνα, μαζί με το μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη.

n867t

Καστοριά και παραλειπόμενα:
Η ταινία σε μεγάλο μέρος της γυρίστηκε σε περιοχές της Καστοριάς, ακολουθώντας τα βήματα της διαδρομής του κεντρικού ήρωα, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Την πρώτη προβολή της το 1974 παρακολούθησε σύσσωμη η καστοριανή μαθητιώσα νεολαία της εποχής, καθώς και ήταν υποχρεωτική η παρακολούθησή της από όλους τους μαθητές με ευθύνη των σχολείων, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Οι προβολές ξεκινούσαν από το πρωί, κάθε μέρα στον κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑ».

Το εμβατήριο της ταινία σε μουσική του Γιάννη Σπανού ακουγόταν για χρόνια από τα μεγάφωνα στο χωμάτινο γήπεδο (τώρα πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας), κάθε φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα της Καστοριάς έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο (πολύ πριν υιοθετηθεί και τραγουδηθεί από φιλάθλους άλλων ομάδων και αθλημάτων).

xryz6

Σκηνοθέτης: Φίλιππος Φυλακτός

Ηθοποιοί:
Λάκης Κομνηνός, Φαίδων Γεωργίτσης, Καίτη Παπανίκα, Λίλλη Παπαγιάννη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιάννης Αργύρης, Ασημακοπούλου Μπεάτα, Βαγενά Άννα, Βαφιάς Γρηγόρης, Ρευματάς Μάκης, Τζώρτζης Γιώργος, Μάτσας Αρτέμης, Γκέκας Λάκης, Λυκομήτρος Νίκος, Καλλιβωκάς Δημήτρης, Ζερβός Παντελής, Γυφτόπουλος Λευτέρης, Μαραγκάκης Μιχάλης, Οικονόμου Γιώργος, Τσαχιρίδης Νίκος, Μπαλοδήμος Κώστας, Βουλαλάς Τάκης, Απέργης Νίκος, Παπαχρήστος Κώστας

Ακούστε το εμβατήριο της ταινίας εδώ

Δείτε την ταινία 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button