ΕλλάδαΚόσμος

45 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού «Imagine» (βίντεο)

212262-screen_shot_2016-10-11_at_9-01-02_m-mΕίναι σίγουρα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που έχουν γραφτεί. Και χθες εκλεισε τα 45 του χρόνια. Πρόκειται για το Imagine, το απόλυτο αριστούργημα του Τζον Λένον που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971.

Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion, too
Imagine all the people
Living life in peace…

Οι στίχοι του απλοί αλλά αληθινοί, η αλήθεια που οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιθυμούσαν αλλά δεν επιτυγχάνουν. Έχει θεωρηθεί ένας ύμνος στην ειρήνη.

Ο ίδιος ο Λένον αστειευόμενος είχε πει ότι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι, αλλά είχε εμπνευσθεί από το «Μανιφέστο» του Καρλ Μαρξ, πιστεύοντας ότι σύντομα το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την «πλήξη» στην απόλυτη δυσπιστία.

Η ιδέα του πασίγνωστου τραγουδιού δεν ήταν του ίδιου του Τζον Λένον, αλλά την δανείστηκε από ένα ποίημα της συντρόφου του Γιόκο Όνο, που συμπεριλαμβανόταν στην ποιητική της συλλογή με τίτλο «Γκρέιπφρουτ».

Το Imagine παρέμεινε για μήνες Νο1 στα μουσικά charts παγκοσμίως και σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο. Κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ που τερματίστηκε το 1975.

Σήμερα με δεδομένο τον καταστροφικό πόλεμο στη Συρία είναι παραπάνω από επίκαιρο. Το ζήτημα είναι ότι εμείς πρέπει πράγματι να το ακούσουμε…

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button