Ελλάδα

Σε ποια πρατήρια αυξάνεται η πιθανότητα να σας κλέψουν στην βενζίνη

pratiria1Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ, η οποία ανέδειξε το γεγονός ότι περίπου ένα στα έξι πρατήρια καυσίμων πουλάνε «αέρα» αντί για καύσιμο, κλέβοντας έτσι τον καταναλωτή.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον ως στοιχείο είναι ότι καταγράφεται συσχέτιση της παραβατικότητας με τα λεγόμενα «φθηνά πρατήρια». Να σημειώσουμε ότι οι μυστικοί έλεγχοι του Πολυτεχνείου έγιναν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε 150 αντλίες διαφορετικών πρατηρίων σε ένα εύρος τιμών από το 1,32 έως 1,45 ευρώ το λίτρο. Και οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στα πρατήρια με τις χαμηλές τιμές.

Συγκεκριμένα σε τιμές της αμόλυβδης από 1,32 έως 1,35 ευρώ ελέγχθηκαν 27 πρατήρια στην Αττική. Εξ αυτών, τα 12 δείγματα ήταν ελλειμματικά πάνω από το όριο ενώ τα 15 δείγματα ήταν κανονικά.  Δηλαδή το 44% των δειγμάτων της «φθηνής περιοχής» εντοπίστηκε να είναι αντικανονικό.

Στην περιοχή τιμών από 1,35 έως 1,4 ελέγχθηκαν συνολικά 102 πρατήρια εκ των οποίων μόλις τα 9 εντοπίστηκαν να παραδίδουν ποσότητες εκτός του νόμιμου ορίου. Η πιθανότητα λοιπόν για να παραλάβει κάποιος μικρότερη ποσότητα από αυτή που πλήρωσε σε αυτές τις τιμές ήταν μόλις 8,85%.

Τέλος στην ακριβή περιοχή πάνω από 1,4 ευρώ το λίτρο ελέγχθηκαν 21 πρατήρια, εκ των οποίων μόλις 1 (και αυτό οριακά σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης) εντοπίστηκε να παραδίδει μικρότερη ποσότητα. Η πιθανότητα δηλαδή να παραλάβουμε λιγότερα καύσιμα σε αυτήν την περιοχή τιμών πέφτει στο 4,7%.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από τους υπεύθυνους του ΕΜΠ αφορά στο πώς μπορούμε να αντιληφθούμε και οι ίδιοι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις παραδόσεις. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των ελλειμματικών παραδόσεων κυμαίνεται στο 3 με 4% αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό όταν βάζουμε μικρές ποσότητες βενζίνης (10-15 ευρώ) Αντίθετα όταν ζητούμε να γεμίσουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντιληφθούμε εάν υπάρχει κάποια παρανομία, γνωρίζοντας τη χωρητικότητα του ντεπόζιτου του αυτοκινήτου μας.

economy365.gr

περισσότερα
Back to top button