ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Η εκδήλωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ (ρεπορτάζ)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 3

Στις 200.000 τα άτομα με άνοια στην Ελλάδα!

Επιδημία του 21ου αιώνα αποτελεί σε όλες τις χώρες του κόσμου η νόσος Αλτσχάιμερ. Η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έφερε στο προσκήνιο την άνοια με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Τα άτομα με άνοια ανέρχονται στα 47.000.000 παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα στις 200.000 και αναμένεται να φτάσουν τα 135.000.000 παγκοσμίως, έως το 2050.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 1

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, την οποία συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

«Η έκπτωση της μνήμης θεωρείται ένα από τα πρώτα συμπτώματα όταν μιλάμε για άνοιες και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο πρώτος και βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη μνήμη, είναι η ηλικία. Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν δεν μπορούν να έχουν την ίδια καλή μνήμη που είχαν παλιά. Άρα το γήρας είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες.

Στη συνέχεια έχουμε το στρες, την κόπωση. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά όλες τις γνωστικές λειτουργίες. Την προσοχή, τον λόγο, τη σύνθετη σκέψη.

Η νόσος είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Η θεραπεία που υπάρχει είναι συμπτωματική. Δηλαδή θεραπεύει τα συμπτώματα, δεν γιατρεύει ριζικά τη νόσο. Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία αυτή τη στιγμή», επισήμανε η κλινική ψυχολόγος – επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ Αμαρουσίου, Ελένη Μαργιώτη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2

«Οι ασθενείς αυτοί ζουν πολλά χρόνια, κοστίζουν πολλά σε φάρμακα νοσηλείες, γιατρούς, στα σπίτια, στις οικογένειες κοστίζουν πάρα πολύ γιατί όσο εξελίσσεται η νόσος και γίνεται πιο βαριά, θέλουν σχεδόν 12ωρη φροντίδα. Οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα να πάρουν έναν επαγγελματία βοηθό φανταστείτε πόσο βάρος μπορεί να είναι να έχεις έναν ασθενή που θα πρέπει να τον πλύνεις, να τον ντύσεις, να τον ταΐσεις, να τρέχεις πίσω του, να μην κάνει κάτι επικίνδυνο, να μην κοπεί κλπ και επιπλέον και οικονομικό βάρος», σημείωσε η νευρολόγος – ψυχίατρος πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Παρασκευή Σακκά.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ακόμη ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης για την άνοια και η δημιουργία δομών, με σκοπό τη στήριξη τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους, αφού το κόστος νοσηλείας των ατόμων αυτών είναι αρκετά υψηλό με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ελένη Ψωμαδάκη

 

fonikastorias.gr

περισσότερα
Back to top button