Καστοριά

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει κόκκινη κάρτα» στη Δημοτική Αρχή Καστοριάς!

anestisaggelisteligiridou

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση «γκάφα» του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, όπου κατά πλειοψηφία επιλέχθηκε ο τρόπος διανομής στα ανταποδοτικά οφέλη διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ από τη γεωγραφική περιφέρεια αρμοδιότητας του Δήμου Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του TAP που έφθασε στα χέρια στελεχών της εταιρείας, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, αναφέρει μεταξύ άλλων για μελέτη αναστήλωσης αρχοντικού σπιτιού της πόλης αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας ύψους 200.000 ευρώ, καθώς και τη μελέτη πολιτιστικού κέντρου, επίσης εντός της πόλης Καστοριάς ύψους 1.600.000 ευρώ. Κάτι που αντιτίθεται αφενός στην ηθική και αφετέρου στις προθέσεις της αναδόχου εταιρείας, όπου επιθυμεί τα προβλεπόμενα 7 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή, να διατεθούν σε πληγείσες περιοχές, διέλευσης του αγωγού.

Έτσι, ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, ελήφθη τον Μάρτιο έτους 2016, οι θιγόμενοι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα των Δημοτικών Ενοτήτων, Αγίων Αναργύρων και Κλεισούρας, ενημερώθηκαν γι’ αυτήν μήνες αργότερα, διαπιστώνοντας ότι έργα στην περιοχή τους δεν προβλέπονται!

Αποτέλεσμα της λαϊκής αυτής κατακραυγής προς την πλειοψηφία του Δήμου Καστοριάς, ακόμα και προς το πρόσωπο του ίδιου του Δημάρχου Ανέστη Αγγελή, έφεραν αρχικά συναντήσεις κατοίκων, οι οποίες κατέληξαν σε διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου με μια φωνή όλοι μαζί, ζήτησαν την τροποποίηση της προγενέστερης άδικης απόφασης. Μάλιστα, κύκλοι αναφέρουν κάτι που δεν διαψεύστηκε, ότι ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής, συμφώνησε και υπέγραψε μνημόνιο κατασκευής έργων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ πριν ακόμη λάβει την απόφαση, από το ανώτερο θεσμικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου!

Μετά τα ανωτέρω, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, πλην της εκπροσώπου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκέντρωσαν υπογραφές για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο επετεύχθη. Σε μια «ένοχη» ανακοίνωση η πρόσκληση του προεδρείου, αναφέρει: «Σας προσκαλούμε 12.10.2016 να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα Καστοριάς, αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, σε έκτακτη συνεδρίαση για συζήτηση και λήψη απόφασης στο θέμα: «Διευκρινήσεις επί θεμάτων ΤΑΡ Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου. Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, προς αποφυγή παρερμηνειών και παροχή αντικειμενικής πληροφόρησης».

Σημειώνεται, ότι η μειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, στην αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, Μαρτίου έτους 2016 κατέθεσε τότε δική της πρόταση, όπου συμπεριελάμβανε τα επίμαχα έργα πρωτογενούς τομέα στις γεωγραφικές περιοχές των διαμαρτυρόμενων κατοίκων. Επισημαίνεται, ότι ο Σωτήρης Αδαμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, προτείνει στον Δήμαρχο Καστοριάς να αλλάξει την αρχική απόφαση, διαπιστώνοντας λάθη και παραλείψεις.

Τέλος, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, δηλώνει: «Η ιεράρχηση και η επιλογή των έργων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του αγωγού TAP οφείλει να γίνει με δίκαιη και κοινωνικά ωφέλιμη στόχευση. Οι προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων Κλεισούρας και Κορησού από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συμπεριληφθούν στα ανταποδοτικά έργα του αγωγού. Αυτό προϋποθέτει την αναδιαμόρφωση και συμπλήρωση της πρότασης του Δήμου Καστοριάς προς όφελος των Τοπικών Κοινοτήτων. Στην προσπάθεια αυτή, είμαι συμπαραστάτης και αρωγός για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που μπορούν να γίνουν».

dimotikanea.gr

περισσότερα
Back to top button