Κόσμος

Το πιο «τρελό» βιβλίο μαγειρικής που έχετε δει ποτέ είναι του Σαλβαδόρ Νταλί! (εικονες)

57faa8f41dc524833d8b46cdΈχει δημοσιευτεί μόνο μία φορά το 1973 και πρόκειται για το πιο σουρεαλιστικό βιβλίο μαγειρικής που έχετε δει ποτέ! Το Les Diners De Gala είναι μία υπέροχη δημιουργία του Σαλβαδόρ Νταλί ο οποίος σε μικρή ηλικία ονειρευόταν να γίνει σεφ.

Το παράξενο βιβλίο μαγειρικής περιλαμβάνει 136 συνταγές και δώδεκα περίπου κεφάλαια (το ένα από αυτό είναι αφιερωμένο στα αφροδισιακά φαγητά) με ξεχωριστές εικονογραφήσεις και κολάζ που δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στο σύμπαν του μεγάλου ζωγράφου, μπορεί να συναντήσει κανείς βουνά από καραβίδες, έναν κύκνο με μία οδοντόβουρτσα, καθώς και πορτρέτα του Νταλί ανακατεμένα με φθαρμένα σκεύη μαγειρικής. Οι συνταγές περιλαμβάνουν γλυκά και φαγητά με απίθανους γευστικούς συνδυασμούς.

Είναι γνωστό ότι ο Νταλί διοργάνωνε περίτεχνα γεύματα στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, τα οποία ήταν εκκεντρικά και εντελώς θεατρικά. Οι καλεσμένοι φορούσαν παράξενα κοστούμια και πολλά ζώα έκαναν τις βόλτες τους ελεύθερα γύρω από το τραπέζι.

Παρά τις ασυνήθιστες μεθόδους παρασκευής και τα ιδιαίτερα υλικά, πολλές από τις συνταγές του βιβλίου προέρχονται από πασίγνωστα εστιατόρια του Παρισιού.

Στον πρόλογο του βιβλίου, αναφέρεται ρητά ότι αυτό είναι αφιερωμένο στις απολαύσεις των γεύσεων και ότι κανείς δεν πρόκειται να βρει σε αυτό διαιτητικές συνταγές. “Εάν είστε από αυτούς που μετατρέπουν το φαγητό σε μία μορφή τιμωρίας, μην το ανοίξετε ποτέ. Είναι προκλητικό και επικίνδυνο για εσάς”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μόνο περίπου 400 αντίγραφα αυτού του βιβλίου έχουν επιβιώσει, τα περισσότερα από τα οποία πωλούνται πολύ ακριβά. Για πρώτη φορά ωστόσο, αυτό το σπάνιο βιβλίο διατίθεται σε μία ανατύπωση που είναι έτοιμη για προ – παραγγελία από τον εκδοτικό οίκοTaschen.

koutipandoras.gr
περισσότερα
Back to top button