Υλικά
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
- 25 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
- 8 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 60 γρ. βούτυρο
- 6 κουταλιές της σούπας λευκό ή κόκκινο κρασί
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ζεστό
- 1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουσκεύετε τα πορτσίνι σε χλιαρό νερό 10΄. Κατόπιν τα πολτοποιείτε, αφού κρατήσετε λίγα για το γαρνίρισμα. Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια σε φέτες και τα πολτοποιημένα πορτσίνι, ανακατεύετε λίγα λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό. Σιγοβράζετε το φαγητό 30΄. Κατεβάζετε απ’ τη φωτιά.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο του αυγού (προαιρετικά) και τη μουστάρδα. Προσθέτετε σιγά σιγά στο μείγμα αυτό μερικές κουταλιές από τη σούπα για να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύετε.
- Αλατοπιπερώνετε τη σούπα, την ξαναβάζετε στο μάτι και τη ζεσταίνεται ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια (χωρίς να την αφήσετε να βράσει, γιατί θα κόψει). Τη σερβίρετε, αφού γαρνίρετε με τα μανιτάρια πορτσίνι που κρατήσατε.