Ελλάδα

Φούσκωμα στην κοιλιά: 8 τροφές που πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου

bigstock-cycle-inside-the-female-body-85910783Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι σύνηθες φαινόμενο και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάτι απλό, όπως η δυσανεξία σε κάποιες τροφές, η υπερφαγία, η δυσπεψία ή κάποιες γλυκαντικές ουσίες.

Για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα αρκεί, εφόσον δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολύ νερό.

Δείτε ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και βγάλτε τις από την καθημερινότητά σας για να επανέλθετε σε φυσιολογική κατάσταση σε λίγες μέρες.

Ωμά λαχανικά

Τα φρέσκα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο μιας υγιεινής διατροφής, αν θέλετε να αποφύγετε το φούσκωμα όμως, είναι καλύτερο να τα τρώτε μαγειρεμένα. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα καρότα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με ένα φλιτζάνι ωμά, όταν όμως είναι μαγειρεμένα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην γαστρεντερική οδό όπου γίνεται η πέψη των τροφών, γεγονός που προκαλεί λιγότερο φούσκωμα.

bigstock Vegetables And Fruits 2688013

Πικάντικα

Οι πικάντικες τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα. Τέτοιες είναι όσες περιλαμβάνουν μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, σκόνη τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξύδι. Για να νοστιμίσετε το φαγητό σας αρκεστείτε στο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

Αλάτι

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού κατά ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, κόβοντας τις επεξεργασμένες τροφές. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κατακράτηση υγρών. Το νάτριο που περιέχουν πολλές τροφές συγκρατεί το νερό στα κύτταρα του οργανισμού προκαλώντας φούσκωμα. Μια υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να περιέχει πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αν δεν κάνετε υψηλής έντασης προπόνηση που απαιτεί την κατανάλωση υδατανθράκων, περιορίστε τους σε 1-2 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μία φέτα ψωμί ή μισό φλιτζάνι ρύζι. Για να μειώσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες βάλτε στη διατροφή σας τη βρώμη και αποφύγετε τα δημητριακά με ζάχαρη, τα τσιπς και τα ζυμαρικά. Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί περίπου τρία γραμμάρια νερού, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο στο σώμα και ειδικά στην κοιλιά.

bigstock Bread 111770180

Τρόφιμα που προκαλούν αέρια

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και το γάλα προκαλούν αέρια λόγω κάποιων ενζύμων που περιέχουν. Τα βακτήρια που εντέρου που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών, παράγουν αέρια που παγιδεύονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλούν φούσκωμα.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων όπως οι μπάρες πρωτεΐνης, οι τσίχλες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικά όγκου. Ο γαστρεντερικός σωλήνας δεν μπορεί να απορροφήσει ουσίες, όπως η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη, η σορβιτόλη και η μαλτιτόλη και η κατανάλωσή τους προκαλεί φούσκωμα.

bigstock Colorful Gum Background 76086185

Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί ερεθισμό στο έντερο και συνήθως οδηγεί σε φούσκωμα. Η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών επιδεινώνει την κατάσταση.

Τσίχλες

Όταν μασάτε τσίχλα παγιδεύεται παραπανίσια ποσότητα αέρα στο στομάχι. Κατόπιν παγιδεύεται στην γαστρεντερική οδό και προκαλεί πίεση και φούσκωμα.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button