Ελλάδα

Τι θα πάθετε αν καταπιείτε τσίχλα – Τι συμβαίνει στο έντερο

08105tsixla_593_355Έχει πάρει διαστάσεις “μύθου” η άποψη ότι αν ένας άνθρωπος καταπιεί την τσίχλα που μασάει, τότε αυτή παραμένει στο πεπτικό του σύστημα για 7 χρόνια (!) προτού αποσυντεθεί.

Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια, αν καταπιείτε μια τσίχλα; Ο δρ Michael F. Picco, γαστρεντερολόγος από τη γνωστή κλινική Mayo στις ΗΠΑ, έρχεται να δώσει μια απάντηση και να κλείσει αυτό το θέμα μια και καλή.

Αν και μια τσίχλα έχει σχεδιαστεί για μάσημα και όχι για να την καταπίνετε, γενικά δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης. Ο μύθος σχετικά με τα 7 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί μια τσίχλα στον οργανισμό μας δεν ευσταθεί.

Εάν καταπιείτε τσίχλα, είναι αλήθεια ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τη χωνέψει.Αλλά δεν μένει στο στομάχι σας. Κινείται σχετικά άθικτη μέσα από το πεπτικό σας σύστημα και αποβάλλεται στα κόπρανα σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν κάποιο παιδί καταπιεί πολλές τσίχλες ταυτόχρονα και έχει από πριν συμπτώματα δυσκοιλιότητας, τότε έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που τα έντερα φράζουν και χρειάζεται επέμβαση. Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε ο “μύθος” των 7 ετών, προκειμένου να αποθαρρύνονται τα παιδιά να καταπίνουν τις τσίχλες που μασούν.

mayoclinic.org

Iatropedia.gr

περισσότερα
Back to top button