Καστοριά

Παρέμβαση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καστοριάς για πάπιες και χήνες στην Νότια Παραλία

e3d995a152e18bb86fa197fdc98b26b8_xl

Με έγγραφο που σας παρουσιάζει ο antennes.gr φαίνεται καθαρά ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ενδιαφέρεται ζωηρά για την παρουσία οικόσιτων πτηνών (πάπιες, χήνες κτλ) στην Νότια Παραλία και για τις επιπτώσεις που έχει η παρουσία τους στο φυσικό περιβάλλον της λίμνης.

Το έγγραφο εστάλη στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με σκοπό να κατατεθούν επίσημα οι απόψεις τους για το θέμα αυτό.

Ζητείται, επίσης, συνάντηση με τους ίδιους ή με τοπικά στελέχη, ώστε να βρεθεί για την απομάκρυνσή τους.

 

Διαβάστε αναλυτικά:

Σε ορισμένες παραλίμνιες περιοχές, εντός του αστικού στοιχείου κυρίως της νότιας παραλίας της λίμνης της Καστοριάς, παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένοι πληθυσμοί οικόσιτων πτηνών (χήνες), οι οποίες δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης, θορύβου και ασφάλειας διέλευσης των διερχομένων από τις ανωτέρω περιοχές. Η υπηρεσία μας έχει γίνει αρκετές φορές αποδέκτης καταγγελιών και παραπόνων πολιτών σχετικά με την προαναφερθείσα κατάσταση.

Με το παρόν έγγραφο, ζητάμε τις απόψεις σας αναφορικά με την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των οικόσιτων αυτών πτηνών και σε περίπτωση θετικής απάντησης, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να λάβει χώρα η απομάκρυνση αυτή και ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη διαχείριση του πληθυσμού που θα απομακρυνθεί.

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι το ανωτέρω είδος δεν είναι ενδημικό ούτε προστατευόμενο και σύμφωνα με πληροφορίες της υπηρεσίας μας ο πληθυσμός του εμφανίστηκε στο λιμναίο οικοσύστημα μέσω αυθαίρετων εμπλουτισμών που υλοποιήθηκαν σε παρελθόντα χρόνο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει, σύμφωνα με μαρτυρίες ενδιαφερομένων και τοπικών φορέων, αλλοιώσεις τόσο στη δομή όσο και στους πληθυσμούς άλλων, άγριων ειδών που διαβιούν στη λίμνη, δρώντας ανταγωνιστικά και διαταράσσοντας τις εύθραυστες ισορροπίες ενός ευαίσθητού οικοσυστήματος, όπως αυτό της λίμνης της Καστοριάς.

Αναμένοντας τις απόψεις σας επί του θέματος, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

Σύμφωνα και με δεύτερο έγγραφο που σας παρουσιάζει ο antennes.gr η συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει την Πέμπτη.

antennes.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button