ΑγροτικάΕλλάδα

Ο άνθρωπος που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα μιλάει για τις περιπέτειές του (εικονες)

kannab8Το κλείσιμο του καταστήματος, η γραφειοκρατία και η δικαστική απόφαση που εκκρεμεί

Χρειάστηκαν 18 χρόνια ώστε ο Σεραφείμ Κανδύλας να μπορέσει να πείσει ότι η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα είναι νόμιμη και να γίνει ο πρώτος -ή από τους πρώτους στην Ελλάδα- που έδρεψε τις ταξιανθίες της.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ήταν το 1998, όταν η αλυσίδα καταστημάτων πώλησης προϊόντων κάνναβης, με την επωνυμία Kannabishop, άρχισε να φυλλορροεί.

Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, εισέβαλλαν σε ένα από τα καταστήματα που λειτουργούσε ο Σεραφείμ Κανδύλας στο νομό.

kannab19

Με το πέρασμα των ετών, ψηφίστηκε ο νόμος περί ναρκωτικών επί θητείας, Αντώνη Ρουπακιώτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο καινούργιος νόμος άνοιγε το δρόμο στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Ο 4139, όπως αριθμείται, όριζε ότι δεν θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες «τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%».

Σημειώνουμε ότι η διαφορά ινδικής και βιομηχανικής κάνναβης, είναι η περιεκτικότητα της ευφορικής ουσίας, Δ9 τετραϋδροκανναβινόλης. Στη βιομηχανική, η περιεκτικότητα της συγκεκριμένης ουσίας είναι κατά πολύ μικρότερη της ινδικής, καθώς ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 0,2%. Επομένως δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει σωματικές ή ψυχικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως εξηγεί ο Σεραφείμ Κανδύλας, η έκδοση του νέου νόμου θα έπρεπε να σημαίνει ότι μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα να καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη. Κάτι τέτοιο παρόλ’ αυτά δεν συνέβη αμέσως. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα 3 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, έπρεπε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ρύθμιζε θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας. Η ΚΥΑ ήρθε τελικά 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.

kannab9

Η πρώτη πειραματική καλλιέργεια

Έτσι, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, ο Σεραφείμ Κανδύλας ξεκίνησε να καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη σε πειραματικό στάδιο σε κτήμα έκτασης 1,1 στρέμματος στον Κουφό Χανίων ως κατ’ επάγγελμα αγρότης.

kannab6

Παράλληλα κύριος Κανδύλας και μία ομάδα καλλιεργητών, δημιούργησαν την πρώτη συνεταιριστική ομάδα παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης, με την ονομασία Kannabia Hemp Cooperativa και έδρα τη Χαλκίδα.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν ακόμα 3 καλλιέργειες πανελλαδικά, όπως ο ίδιος λέει.

kannab7

Η σφράγιση και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που υπέστη από την κατάσχεση και το κλείσιμο της επιχείρησής του στα Χανιά, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση για οικονομική καταστροφή.

«Σφράγισαν το κατάστημα και κατάσχεσαν το εμπόρευμα με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν πρέπον να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι διαφήμιζαν την κάνναβη, η οποία για την ελληνική νομοθεσία αποτελεί ναρκωτική ουσία».

kannabishop

«Μετά την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη, όπου κατέθεσα αγωγή, επιδικάστηκε μία πρώτη πιθανή αποζημίωση από το πρωτοδικείο, ύψους 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια το Εφετείο αύξησε το ποσό στα 70.000 ευρώ, αποζημιώνοντάς με αποκλειστικά για ηθική βλάβη. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Νοέμβριο του 2015 οπότε ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της αγωγής, η τελεσίδικη απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Συν τοις άλλοις οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ποτέ την αξία των εμπορευμάτων ή του καταστήματος που έκλεισε, καθώς και την οικονομική καταστροφή».

Ιστορικά η τελευταία εταιρεία με ελληνικές ρίζες, η οποία ανέλαβε τη μεταποίηση βιομηχανικής κάνναβης ήταν η ελληνο-βελγική εταιρεία ΠΑΝΟΜΠΕΛ στη δεκαετία του ’70, με έδρα την Πέτρα Βοιωτίας.

Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μεγάλη μεταποιητική μονάδα. «Με βάση σχετική εισήγηση επί υπουργίας Στέφανου Τζουμάκα και κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας για να δουλεύει αποτελεσματικά όλο το χρόνο, απαιτεί την καλλιέργεια 2.000-5.000 στρεμμάτων. Ωστόσο να φτάσουμε σε τόσο μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη», επισημαίνει ο κύριος Κανδύλας.kannab1Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 εγκεκριμένες ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άλλες προορίζονται για σπόρο, άλλες για ίνα. «Σε πρώτη φάση θα επεξεργαστούμε το σπόρο με σκοπό να παράγουμε λάδι και αλεύρι. Το λάδι μπορεί να είναι είτε βρώσιμο, είτε να χρησιμεύσει για την παρασκευή σαπουνιών, κρέμας ή άλλων καλλυντικών. Σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα της ταξιανθίας θα τα χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε τσάι ή άλλα ροφήματα», διευκρινίζει ο Σεραφείμ Κανδύλας.

Μερικά από τα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης:

– Τροφή (σποροι)

– Ένδυση (ινες)

– Ενέργεια (βιομάζα-λαδι)

– Χαρτί-χρώματα-καμβάς

– Καλλυντικά

– Βιοπλαστικά

– Γραφένιο

– Φάρμακα

– Βιομηχανικά υλικά

kannab5
Το πρώτο στάδιο της καλλιέργειας
kannab15
Η σοδειά
kannab14
Η συγκομιδή

kannab11kannab12kannab2kannab3kannab4

newsbeast.gr

περισσότερα
Back to top button