Ελλάδα

Ποιους μήνες πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός για την προστασία από τον ιό της γρίπης;

enesiΗ αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης με ιδιαίτερη αναφορά στους επαγγελματίες υγείας, όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, επισημάνθηκε σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης, επισήμαναν οι ειδικοί και μάλιστα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθανάσιος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθώς και οι προσκεκλημένοι εισηγητές, όπως και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, εμβολιάσθηκαν από ειδική ομάδα γιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενισχύοντας το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης αυτήν την περίοδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, καθώς δεν ξεπερνούν το 10,9% στα νοσοκομεία και 24% στα Κέντρα Υγείας.

Οι ειδικοί συστήνουν τον ετήσιο εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας έναντι της εποχικής γρίπης ο οποίος, όπως είπαν προσφέρει προστασία όχι μόνο στους ίδιους, αλλά στις οικογένειες τους και τους ασθενείς τους.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, ενώ ανακοίνωσε την δωρεάν διάθεση εμβολίων στα νοσοκομεία, για το προσωπικό υγείας, χωρίς συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν την γρίπη, χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στις μεθόδους ανίχνευσης του ιού. Όπως τονίσθηκε, υπάρχουν πλέον μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης του ιού σε λιγότερο από 30 λεπτά και με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ψευδών αποτελεσμάτων.

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, ενώ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας.

Το ΕΚΠΑ παρήγαγε για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού τρία τηλεοπτικά μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων είναι:

  • Η γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος και δεν πρέπει να ταυτίζεται με το κοινό κρυολόγημα.
  • Τη χρονιά 2015 – 2016 σημειώθηκε μεγάλος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων επιβεβαιωμένης γρίπης.
  • Πολύ μικρός αριθμός από τους ασθενείς με σοβαρά κρούσματα είχε εμβολιαστεί!
  • Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες.
  • Αν παρατηρήσετε απότομη έναρξη συμπτωμάτων και συγκεκριμένα πυρετό, έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και βήχα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 60, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή άσθμα, καθώς και τις έγκυες.
  • Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι εργαζόμενοι σε υγειονομικές υπηρεσίες.
  • Φροντίστε για την υγιεινή των χεριών σας, αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα άτομα και προφυλάξτε τους γύρω σας.
  • Ο εμβολιασμένος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους γύρω του!
  • Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο εμβολιασμός.
  • Λάβε τα μέτρα σου και πες όχι στη γρίπη.
  • Μιλάω με τον γιατρό μου – Ενημερώνομαι – Εμβολιάζομαι – Προλαμβάνω.

 

περισσότερα
Back to top button