Κόσμος

Ξενάγηση στα … άδυτα του Facebook (φωτογραφίες)

Οι εγκαταστάσεις του κέντρου δεδομένων θυμίζουν σενάριο sci-fi ταινίας

O Mark Zuckerberg, ιδρυτής και CEO του Facebook δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό φωτογραφίες και στοιχεία από τα άδυτα του κέντρου δεδομένων της εταιρείας στη Σουηδία. Βρίσκεται στη μικρή πόλη Λουλέα, η οποία απέχει μόλις 70 μίλια μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο και, όπως περιγράφει, κάνει αρκετό κρύο με τη θερμοκρασία να πέφτει στο -50 τις περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Zuckerberg, το κέντρο δεδομένων, έχει το μέγεθος έξι γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου και χρησιμοποιεί σχεδόν 40% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων. «Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία “βουτά” στους -30 βαθμούς, η κατάσταση αντιστρέφεται και η θερμότητα από τους διακομιστές ζεσταίνει τα κτίρια», αναφέρει. Ο μεγιστάνας της ψηφιακής τεχνολογίας δεσμεύτηκε πως αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες και πως θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες.

Ο Ζούκερμπεργκ γράφει πως οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «sci-fi» ταινία και μιλά με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά του, υπάρχουν όμως κι αυτοί που σημειώνουν το πόσο δυστοπικές και καταθλιπτικές δείχνουν οι φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button