Ελλάδα

«Απλώνεται» στη Μεσόγειο το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας (βίντεο)

57ac83741dc52432578b4c0dΣτο λιμάνι της Κέρκυρας έδεσε την Παρασκευή η ρωσική πολεμική φρεγάτα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Admiral Grigorovich» («Νάυαρχος Γκριγκορόβιτς»), με αφορμή τη ρωσική εβδομάδα που διεξάγεται για 15η συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό για το Ιόνιο. Δεν είναι όμως το μόνο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η «Πράβντα» το τελευταίο διάστημα, «το Ρωσικό Ναυτικό σταθεροποιεί και ενισχύει τη ναυτική βάση του στο Ταρτούς» και γενικότερα στη Μεσόγειο όπου «σκάφη του Ρωσικού Στόλου έκαναν ασκήσεις πολύ κοντά στις ακτές της Γαλλίας και της Ιταλίας, μάλιστα τα υποβρύχια πλησίασαν τον γαλλικό ναύσταθμο στην Τουλόν». Αποκαλύπτει επίσης πως ρωσικά πολεμικά «έκαναν χρήση της ισχυρά οχυρωμένης βάσης Μερς ελ-Κεμπιρ στην Αλγερία».

Σχολιάζοντας τις «ανατροπές» των ισορροπιών στη Μεσόγειο ο Ρισαρ Λεμπεβιε, αρχισυντάκτης του μηνιαίου “Geostrategic Observatory” καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία οι οποίες δημιούργησαν το «χάος στη Μέση Ανατολή» και έδωσαν την ευκαιρία στη Ρωσία «να επανέλθει (…) να δείξει ότι παραμένει μεγάλη δύναμη. Η Μεσόγειος, ούτε καν η δυτική λεκάνη της, είναι πλέον χώρος της Δύσης».

Σημειώνει δε ότι η Μεσόγειος έγινε ένα από τα κέντρα της κρίσης στη Μέση Ανατολή και ότι το θέμα της ρώσικης στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο απασχόλησε τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, της διεύρυνσης των επιχειρήσεων του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, εντάσσεται και η κάθοδος στη Μεσόγειο και του ρωσικού αεροπλανοφόρου “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ”.

περισσότερα
Back to top button