Ελλάδα

Προς νέα παράταση ο νόμος για τα αυθαίρετα

afthaireta1-696x470Με τον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων να βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 10 Οκτωβρίου), οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισαν να δώσουν παράταση στον ισχύοντα νόμο 4178/2013. Η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων για νομιμοποίηση στον 4178 λήγει στις 8 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο έχει παρατείνει την διαβούλευση καθώς δέχεται ισχυρά πυρά για μια σειρά από διατάξεις της νέας νομοθετικής πρότασης, που θεωρείται ότι ενισχύουν την γραφειοκρατία και υποβάλλουν σε μεγάλες περιπέτειες τους πολίτες. Στο επίκεντρο των σχολίων, βρίσκεται το πιστοποιητικό βεβαίωσης από μηχανικό για αποδοχές κληρονομιάς αλλά και η μελέτη στατικής επάρκειας από την οποία εξαιρούνται μόνο οι σταβλικές εγκαταστάσεις και οι μικρές παραβάσεις. Όσοι πολίτες συμμετείχαν στην διαβούλευση υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη αποτελεί από μόνη της αντικίνητρο για την υπαγωγή στο νέο νόμο καθώς επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες με πρόσθετα κόστη και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα αφού πιάνει και όσους ήδη έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις (π.χ 4178/2013).

Το δεύτερο σημείο του νόμου που προκαλεί μαζικές αντιδράσεις είναι η υποχρέωση για βεβαίωση μηχανικού για τις αποδοχές κληρονομιάς. Τις αντιδράσεις για την επίμαχη πρόβλεψη εκδηλώνουν πρωτίστως συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση του νόμου σε αυτό το σκέλος θα εγκλωβίσει πολλούς πολίτες και θα παγώσει τις αντίστοιχες δικαιοπραξίες στερώντας έσοδα τόσο από τους ίδιους όσο και από το κράτος. Τονίζουν μάλιστα τον αναγκαστικό χαρακτήρα της πράξης και την χαμηλή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με γονικές παροχές και δωρεές, που δημιουργεί συνθήκες ακόμη και αποποίησης κληρονομιάς αφού σε περίπτωση εντοπισμού της αυθαιρεσίας, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να νομιμοποιήσει πρώτα το αυθαίρετο και στη συνέχεια να πάρει την βεβαίωση από το μηχανικό ώστε να πραγματοποιηθεί η αποδοχή κληρονομιάς. Όμως τίθεται σε ομηρεία εάν δεν έχει τα χρήματα για να θεραπεύσει την αυθαιρεσία.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία έχουν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως κατεδαφιστέα, νέα απόφαση Διοικητικού Εφετείου έκρινε πρόσφατα ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους η άμεση κατεδάφισή τους. Διαφορετικά, το Δημόσιο θα κληθεί να αποζημιώσει τους πολίτες που έχουν θιγεί από την παραβατική συμπεριφορά των αυθαιρετούχων.

Πάντως, ελάχιστες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, και αυτές για το θεαθήναι. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που βουλευτές και υπουργοί μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες για να προστατέψουν τις περιουσίες των ψηφοφόρων τους.

enikonomia.gr

περισσότερα
Back to top button