ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η ιστορία της γούνας και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»

profitisilias 2

Η τέχνη της γουνοποιίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη περιοχή της Καστοριάς, από τα χρόνια της οθωμανικής κτήσης, αριθμώντας πέντε αιώνες δυναμικής παρουσίας, καθιστάμενη υπερτροφοδότης της τοπικής οικονομίας και καταλυτική για την οικονομική και πολιτιστική της εξέλιξη.

Οι σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι Καστοριανοί γουναράδες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης, τους προσέδωσαν επιρροή και δύναμη πέραν της οικονομικής, επιτελώντας μείζων κοινωνικό έργο στην επιβίωση και ανάπτυξη του ελληνισμού.

Στη Κωνσταντινούπολη, μεγάλο εμπορικό κέντρο της οθωμανικής επικράτειας, το έργο της συντεχνίας των γουναράδων μνημονεύεται στους Πατριαρχικούς Εσπερινούς με την προσφώνηση  «υπέρ της ευλογημένης συντεχνίας των γουναράδων», αφού τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επανειλημμένα ενισχύονταν οικονομικά από αυτήν.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το «Ρουφέτιον των Γουναραίων» αποτέλεσε την ισχυρότερη όλων των συντεχνιών της Πόλης, ιδιαίτερα τον 17ο και 18ο αι. με σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανέγερση αλλά και την λειτουργία δεκάδων ελληνικών σχολείων, με την αναδόμηση κατεστραμμένων ναών, τη συντήρηση και επιστασία μοναστηριών και τη προαγωγή πολλών άλλων κοινωφελών έργων.
    Η βιοτεχνία της γούνας στη Καστοριά έχει μια παράδοση περίπου 500 ετών όμως είναι πολύ πιθανόν, οι Καστοριανοί να επεξεργάζονταν γουνοφόρα δέρματα από
αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς η μορφολογία της περιοχής είχε πλούσια άγρια πανίδα και πληθώρα θηραμάτων. Βέβαια, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η σημερινή τεχνογνωσία της επεξεργασίας των γουναρικών, αναπτύχθηκε από Καστοριανούς, οι οποίοι εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και την μετέφεραν στην Καστοριά καθώς λόγω της λίμνης και του άφθονου νερού ήταν δυνατή και η βυρσοδεψία τους.
Με την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ Οθωμανικού Κράτους και Κεντρικής Ευρώπης οι γουναράδες της Καστοριάς ανέπτυξαν παράλληλα εμπορικές σχέσεις με χώρες εκτός  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως με νέες αγορές όπως η  Βενετία,  η Τεργέστη, η Λειψία, το  Παρίσι το Λονδίνο και αργότερα την Νέα Υόρκη. Η μεγαλύτερη παροικία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε στην Αμερική με επίκεντρο την Νέα Υόρκη  και στην Ευρώπη με επίκεντρο την Φρανκφούρτη και το Παρίσι.
Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» Μετά την απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912, από την οθωμανική κτήση, ιδρύθηκε το 1915 το ιστορικότερο σωματείο των γουναράδων, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας», με κύριο σκοπό την ουσιαστική και δομική συγκρότησή του, την διεκδίκηση δικαιωμάτων, την επίλυση προβλημάτων, και την ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνίας της γούνας. Το χρονικό διάστημα των πολεμικών γεγονότων των βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κλάδος της γούνας και κυρίως οι γουνοποιοί του εξωτερικού δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα και κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη οργάνωσής του σε μια ενιαία και κοινή βάση.
Την περίοδο του μεσοπολέμου παρατηρούνται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια του Συνδέσμου καθώς ο κλάδος πλέον βρίσκεται σε κατάσταση ανασύνταξης και επανόρθωσης. Μετά την καταστροφή των οικονομιών της Ευρώπης εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σηματοδοτείται μια νέα οικονομική περίοδος ζήτησης καταναλωτικών αγαθών και η γούνα επανέρχεται στις προτιμήσεις του καταναλωτή.
Οι γουνοποιοί με πρωτεργάτη τον ΣΓΚ, θέλοντας να επεκτείνουν της εμπορικές τους δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Έκθεσης Γούνας στην Καστοριά. Έτσι το 1976 ξεκινά η πρώτη Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς (ΣΓΚ), σε προσωρινές  εγκαταστάσεις και συγχρόνως αρχίζουν οι διεκδικήσεις για την δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου.
Με
πρωτοβουλία του Σ.Γ.Κ. ιδρύεται το 1982 η εταιρεία ΕΔΗΚΑ ΑΕ με σκοπό την ανάληψη λειτουργίας νέου Εκθετηρίου – Δημοπρατηρίου Γούνας Καστοριάς, το οποίο από το 1991 έως το 2012 φιλοξένησε την Διεθνή Έκθεση Γούνας, που πραγματοποιούνταν κάθε άνοιξη με αποκλειστικό διοργανωτή τον Σ.Γ.Κ. Επειδή το εκθεσιακό αυτό κέντρο (ΕΔΗΚΑ), δεν κατέστη ικανό να καλύψει τις σύγχρονες εκθεσιακές ανάγκες μιας λειτουργικής έκθεσης, ο Σ.Γ.Κ. τόλμησε και δημιούργησε το νέο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο το οποίο πληροί όλες τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές  μιας σύγχρονης Διεθνούς  Έκθεσης Γούνας.
Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, με τη σημαντική συμβολή του Συνδέσμου Γουνοποιών κατάφερε να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό, και να καθιερωθεί στην συνείδηση των αγοραστών όλου του κόσμου, ως έκθεση υψηλής ποιότητας, εγγυημένων αγορών και άμεσης εξυπηρέτησης.
Η 41η Διεθνής  Έκθεση Γούνας Καστοριάς που θα διεξαχθεί από 5-8 Μαΐου 2016 θα παρουσιάσει σημαντικότατες  αλλαγές  όπως το  Όνομα και το Brand Name της Έκθεσης, γεγονός που θα
σηματοδοτήσει την χάραξη νέας  στρατηγικής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα έχει ως στόχο την  ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής της  Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας έμφαση στον τόπο καταγωγής του κλάδου.
Ο Σ.Γ.Κ. με την 100ετή και πλέον εμπειρία του στο κλάδο της Γούνας αποτελεί ένα φορέα που μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου και του Διεθνούς Εμπορίου, καθιστώντας την Καστοριά και Σιάτιστα έναν μοναδικό πόλο έλξης πελατών,  για αγορά προϊόντων γούνας,  άριστης ποιότητας  σε τιμές παραγωγού.
Έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα τις σύγχρονες υποδομές, την τεχνογνωσία και την στήριξη των γουνοποιών, επιδιώκει να καταστήσει την Καστοριά ένα διαρκές εκθεσιακό κέντρο με διαρκή επισκεψιμότητα. Πιστεύει δε ότι η ανάδειξη της ιστορικότητας ενός κλάδου, που έχει προσφέρει όχι μόνο πλούτο, αλλά και πολιτισμό, ευεργεσία και φιλοπατρία, θα αποτελέσει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, που θα παράσχει πολλαπλά οφέλη τόσο στον κλάδο όσο και στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: www.furfair.gr

kampananews.blogspot.gr

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button