Ελλάδα

Μπαχαρικό Λεξικό: Επανεκδίδεται με νέα (νόστιμα) λήμματα

211001-mpakharikoΣτην επανέκδοσή του αυτή, το «Μπαχαρικό Λεξικό» (εκδόσεις Κέδρος) είναι εμπλουτισμένο με 38 νέα λήμματα, INDEX και ένα επίμετρο.

Σε ένα δε από αυτά τα 38 νέα λήμματα του καταγράφεται η σοβαρή υποψία του μήπως η κατάχρηση της μαστίχας ευθύνεται για τις χιλιάδες εισαγωγές γυναικείων μασελών στη νήσο Χίο, κατά τον 17ο αιώνα.

Ο Νίκος Πλατής για να γράψει το «Μπαχαρικό Λεξικό» χρειάστηκε να ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική.

Στην Ινδία πλανήθηκε σε φυτείες ολόκληρες από cardamon (καρδάμωμο), στην Ουγγαρία του Νότου περπάτησε σ’ ολοκόκκινους και πανέμορφους πιπερώνες με ώριμες πάπρικες και στο Μαρόκο έτυχε να δει μια αγορά που θύμιζε μάντρα με οικοδομικά υλικά, όπου νωχελικοί άντρες με τουρμπάνια πουλούσαν κι αγοράζανε χύμα ορυκτό αλάτι σε τσίγκινα τάσια των πέντε κιλών, με την ίδια σοβαρότητα που συναλλάσονται οι Ολλανδοί μεγαλέμποροι διαμαντιών.

Μέχρι τα μυστικά στενά του Σαν Αντόνιο (μεξικάνικη αγορά Τέξας) βρέθηκε, στις λαϊκές αγορές του Ισραήλ (Ιερουσαλήμ κυρίως), στην Τιχουάνα του Μεξικό, στη «σκοτεινή πλευρά» της Αβάνας και στο Μισίρ-τσαρσί της Κωνσταντινούπολης.

tvxs.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button