ΕλλάδαΚόσμος

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα μας ο τρόπος που περπατάμε

Ο τρόπος που περπατά κάποιος μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία της προσωπικότητάς του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αξιολόγησαν την επιθετικότητα 29 εθελοντών με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ εξέτασαν και την προσωπικότητά τους με βάση τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της (γνωστά ως Big Five ή Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, η εξωστρέφεια, η συνειδητότητα, η προσήνεια και ο νευρωτισμός ο οποίος αποτελεί δείκτη της συναισθηματικής σταθερότητας.

Με τη μέθοδο τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής της κίνησης, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο βάδισης των εθελοντών τους με φυσιολογική ταχύτητα.

bigstock Walking Or Running Legs In For 97302578

Όπως διαπίστωσαν, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η προσήνεια και η εξωστρέφεια, ήταν πιο έντονα στους εθελοντές που κινούσαν έντονα τους γοφούς τους όταν περπατούσαν.

Αντίστοιχα, η συνειδητότητα και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν πιθανότερες σε όσους κινούσαν λιγότερο απ’ όλους το σώμα τους, ενώ όσοι κινούσαν έντονα τους γοφούς αλλά και τα χέρια τους είχαν περισσότερες ενδείξεις επιθετικότητας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λίαμ Σάτσελ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, αν και είναι φυσιολογική κάποια κίνηση όλου του σώματος όταν περπατάμε διότι πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία μας, στους επιθετικούς ανθρώπους όλες οι κινήσεις είναι υπερβολικές.

Αντιθέτως, οι πολύ περιορισμένες κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη για το πόσο δημιουργικός και οργανωτικός είναι κανείς, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εντοπισμός της πιθανής σχέσης μεταξύ της βιολογικής κίνησης ενός ανθρώπου και της πρόθεσής του για επιθετική συμπεριφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του εγκλήματος.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button