Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Είμαστε για τα πανηγύρια; (του Δημήτρη Μητσόπουλου)

img_1109Έχω ένα προβληματισμό για το πανηγύρι του Άργους αλλά και για κάθε πανηγύρι, κατά πόσο κάνουν καλό στην τοπική κοινωνία, κατά πόσο κάνει καλό να έρχονται δεκάδες έμποροι από όλα τα μέρη της Ελλάδος και να μαζεύουν τα χρήματα των Καστοριανών και να φεύγουν.

Είναι βέβαια και αρκετοί Καστοριανοί που έχουν χώρο εκεί, κυρίως σουβλάκια και καφέ. Από τη μια αυτό είναι καλό.
Από την άλλη όμως βλέπω τις επιχειρήσεις του νομού να είναι άδειες αυτές τις ημέρες. Τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μπαράκια, τα εστιατόρια, τα πάντα. Τα εμπορικά καταστήματα θα ξαναδούνε κόσμο τον Οκτώβρη επειδή όλοι έχουν ψωνίσει.
Από τη μια σκέφτομαι πως είναι καλό ο κόσμος να ψωνίζει φθηνά και ας ρίξουν οι τα εμπορικά καταστήματα τις τιμές, πως είναι ελεύθερη αγορά, πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την τοπική αγορά, έτσι και αλλιώς υπάρχει και το ίντερνετ που μπορείς να ψωνίζεις από κει. Τα εμπορικά καταστήματα όμως έχουν σταθερό νοίκι όλο το χρόνο, ΤΕΒΕ ΙΚΑ ρεύμα νερό τηλέφωνο όλα τα προϊόντα τιμολογημένα.
Τα εμπορικά καταστήματα είναι αυτά που παθαίνουν τη μεγαλύτερη ζημιά αφού ο κόσμος δεν ψωνίζει 10 μέρες πριν το πανηγύρι και ένα μήνα μετά από αυτό.

Είναι όμως πιο φθηνά στο πανηγύρι; Έχει σίγουρα πολλές ευκαιρίες, όμως τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα βρεις και αλλού.
Υπάρχει μια αδικαιολόγητη καταναλωτική φρενίτιδα χωρίς να έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια πως στο πανηγύρι δεν είναι πιο φθηνά.
Τα σουβλάκια είναι καλή φάση, είναι όμως και αυτά πιο φθηνά;
Πάντα θυμάμαι αφήναμε αρκετά λεφτά που με τα ίδια χρήματα θα τρώγαμε σε ταβέρνα.
Και έχω και μια άλλη απορία, για να πάρει ένα εστιατόριο άδεια περνάει από χίλιους υγειονομικούς ελέγχους, δίνοντας πολλά χρήματα. Πως είναι δυνατόν να παίρνουν άδεια να ψήνουν σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα μέσα σε τόσο κόσμο και τόση σκόνη, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αυτός;

Τα καταστήματα σε όλο τον νομό είναι άδεια, πάντα έτσι γινόταν θα μου πεις, αλλά κάποτε δε μας ένοιαζε, το κλείναμε και πηγαίναμε και μεις εκεί όλες τις μέρες, λεφτά είχαμε.
Τώρα όμως κάθε πελάτης που δεν μπαίνει στο μαγαζί πονάει, και πονάει πολύ.

Είναι ωραίο το πανηγύρι. Περνάμε καλά.
Όμως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα.

περισσότερα
Back to top button