Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Είμαστε για τα πανηγύρια; (του Δημήτρη Μητσόπουλου)

img_1109Έχω ένα προβληματισμό για το πανηγύρι του Άργους αλλά και για κάθε πανηγύρι, κατά πόσο κάνουν καλό στην τοπική κοινωνία, κατά πόσο κάνει καλό να έρχονται δεκάδες έμποροι από όλα τα μέρη της Ελλάδος και να μαζεύουν τα χρήματα των Καστοριανών και να φεύγουν.

Είναι βέβαια και αρκετοί Καστοριανοί που έχουν χώρο εκεί, κυρίως σουβλάκια και καφέ. Από τη μια αυτό είναι καλό.
Από την άλλη όμως βλέπω τις επιχειρήσεις του νομού να είναι άδειες αυτές τις ημέρες. Τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μπαράκια, τα εστιατόρια, τα πάντα. Τα εμπορικά καταστήματα θα ξαναδούνε κόσμο τον Οκτώβρη επειδή όλοι έχουν ψωνίσει.
Από τη μια σκέφτομαι πως είναι καλό ο κόσμος να ψωνίζει φθηνά και ας ρίξουν οι τα εμπορικά καταστήματα τις τιμές, πως είναι ελεύθερη αγορά, πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την τοπική αγορά, έτσι και αλλιώς υπάρχει και το ίντερνετ που μπορείς να ψωνίζεις από κει. Τα εμπορικά καταστήματα όμως έχουν σταθερό νοίκι όλο το χρόνο, ΤΕΒΕ ΙΚΑ ρεύμα νερό τηλέφωνο όλα τα προϊόντα τιμολογημένα.
Τα εμπορικά καταστήματα είναι αυτά που παθαίνουν τη μεγαλύτερη ζημιά αφού ο κόσμος δεν ψωνίζει 10 μέρες πριν το πανηγύρι και ένα μήνα μετά από αυτό.

Είναι όμως πιο φθηνά στο πανηγύρι; Έχει σίγουρα πολλές ευκαιρίες, όμως τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα βρεις και αλλού.
Υπάρχει μια αδικαιολόγητη καταναλωτική φρενίτιδα χωρίς να έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια πως στο πανηγύρι δεν είναι πιο φθηνά.
Τα σουβλάκια είναι καλή φάση, είναι όμως και αυτά πιο φθηνά;
Πάντα θυμάμαι αφήναμε αρκετά λεφτά που με τα ίδια χρήματα θα τρώγαμε σε ταβέρνα.
Και έχω και μια άλλη απορία, για να πάρει ένα εστιατόριο άδεια περνάει από χίλιους υγειονομικούς ελέγχους, δίνοντας πολλά χρήματα. Πως είναι δυνατόν να παίρνουν άδεια να ψήνουν σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα μέσα σε τόσο κόσμο και τόση σκόνη, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αυτός;

Τα καταστήματα σε όλο τον νομό είναι άδεια, πάντα έτσι γινόταν θα μου πεις, αλλά κάποτε δε μας ένοιαζε, το κλείναμε και πηγαίναμε και μεις εκεί όλες τις μέρες, λεφτά είχαμε.
Τώρα όμως κάθε πελάτης που δεν μπαίνει στο μαγαζί πονάει, και πονάει πολύ.

Είναι ωραίο το πανηγύρι. Περνάμε καλά.
Όμως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα.

περισσότερα

One Comment

 1. Τα λεφτά ,εμείς και το πανηγύρι.

  1) Κρίνετε το πανηγύρι με αποκλειστικό κριτήριο τα λεφτά· βέβαια τα τα λεφτά ” είναι το παν “,αλλά τα λεφτά δεν “είναι και το παν “….

  Το πανηγύρι,όπως και να το κάνουμε,είναι και μια γιορτή ! Σκεφθείτε τα μικρά παιδιά – και αν η προσήλωσή σας στο χρήμα σας το επιτρέπει, σκεφθείτε και τον εαυτό σας μικρό παιδί – , το πανηγύρι για τους μικρούς ,είναι πρώτ’ απ’όλα λούνα -πάρκ !…
  Φαίνεται πως το παιχνίδι,η γιορτή, – όπως και τα λεφτά- είναι αναπόσπαστα δεμένα με τη ανθρώπινη φύση· οι Αρχαίοι μας ( Δημόκριτος ) το είπαν πολύ παραστατικά αυτό : ” Βίος ανεόρταστος μακρή οδός απανδόκευτος ” (χωρίς πανδοχεία )….. 2)

  Σεις ο ίδιος ομολογείτε ότι : ” Κάποτε δεν μας ένοιαζε , το κλείναμε και πηγαίναμε κι εμείς εκεί (πανηγύρι) όλες τις μέρες ,λεφτά είχαμε ” . Συμπέρασμα ; Δεν μας φταίει το πανηγύρι ! φταίει που δεν έχουμε πια λεφτά….και αρχίζουμε και αμφισβητούμε βασικές ιδιότητες της ανθρώπινης φύσης…Τα άτιμα τα λεφτά….

  3) Τελειώνοντας προτείνετε ” να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα ” . Σωστά. Πρώτα να επαναπροσδιορίσουμε ,να προσαρμοσθούμε στο ” Δεν έχουμε λεφτά “, πώς όμως ; Με το να θέλουμε να καταργήσουμε βασικές ιδιότητες, βασικές ανάγκες – εξ ίσου με τα λεφτά- της ανθρώπινης φύσης ; Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σαν μια αντικοινωνική συμπεριφορά ;
  Θα μου πείτε εγώ είμαι έμπορας ,σκέφτομαι τα λεφτά, κινούμαι και υπακούω στην ” ηθική της αγοράς “,τι με νοιάζει η κοινωνία ;…..Ναι, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο η αγορά….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button