Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Λαγκιώτικη μπινιτσόπιτα

Αρκετοί οι τυχεροί που απόλαυσαν την αποκλειστικά Λαγκιώτικη πίτα «Μπινιτσόπιτα» στη διάρκεια της “6ης Γιορτής Πίτας” στη Λάγκα.
Μπινίτσα στη Λάγκα έλεγαν το ξινόγαλα.
Επειδή ήταν πραγματικά πολύ φτωχό χωριό, προσπαθούσαν να φτιάχνουν φαγητά με ό,τι είχαν. Όμως τελικά τα πιο απλά φαγητά είναι και τα πιο εύκολα.
Η συνταγή που ακολουθεί έχει δημοσιευθεί από την κ. Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία είναι η μόνη που την κάνει σήμερα και την έχει διδαχθεί από την γιαγιά της….
Υλικά:
1,5 λίτρα ξινόγαλα
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
250 γρ. λιωμένη μαργαρίνη

Οδηγίες:

Τα υλικά είναι για ταψί Νο 32. Εγώ έφτιαξα μεγαλύτερη δόση, οπότε στην φωτογραφία είναι περισσότερα. Μην μπερδευτείτε φίλοι μου. (Το ξινόγαλο είναι τυχαία η φίρμα. Δεν πρόκειται για διαφήμιση)https://4.bp.blogspot.com/-h3igReFYeoU/V-JH3ZOMWWI/AAAAAAAAERE/zTdbR0udH94rJSEAIPjlIuGZhro96aQlACLcB/s1600/mpinitsopita_.JPG
Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά, και προσέχουμε το αλεύρι ώστε να πετύχουμε ζύμη πηχτή όσο για λουκουμάδες. Λιώνουμε το βούτυρο.https://2.bp.blogspot.com/-bF5nnDeKlD8/V-JKGCxjLRI/AAAAAAAAERQ/OckKS6-SQnIhjU5eYFXcBtrswHsCy5irACLcB/s1600/mpinitsopita_1.JPG

Ανάβουμε τον φούρνο μας στην υψηλότερη θερμοκρασία στο γκριλ, βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μία στρώση ζύμης να καλύψει τον πάτο καλά.https://1.bp.blogspot.com/-ic6ww-ViwPQ/V-JKQpm0T2I/AAAAAAAAERU/WGbz-KTbnSwFweQwgFqdM0B6mZZ1qMI2gCLcB/s1600/mpinitsopita_2.JPG

Βάζουμε το ταψί στην ψηλότερη σχάρα του φούρνου να ψηθεί- χωρίς να καεί. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις στρώσεις της ζύμης.

https://1.bp.blogspot.com/-Fy9ZLYjMCKg/V-JKibZAu1I/AAAAAAAAERc/828ynXpeg4ILmYeHB9sdwhqab39_FMrpgCLcB/s1600/mpinitsopita_3.JPG

https://1.bp.blogspot.com/-6o3jBCDClyU/V-JKiZXsBgI/AAAAAAAAERY/xfnSqrCN_qwoMNx4aS_FdjmIMi-acqTXwCLcB/s1600/mpinitsopita_4.JPG

Όταν φτιάξουμε και ψήσουμε το τελευταίο φύλλο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200° C και στις αντιστάσεις πάνω- κάτω, και κόβουμε την πίτα καλά σε ρόμβους.https://2.bp.blogspot.com/-SWBYAwCHK4c/V-JKxoNrSBI/AAAAAAAAERg/3ejj95hwUEovZzOIgJfhAN5qwkxCH5vtACLcB/s1600/mpinitsopita_5.JPG

Περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.https://2.bp.blogspot.com/-K43ThRh42nM/V-JK8jySIlI/AAAAAAAAERk/O2Lv3gdJTVM9AsqzxJNKPLlIGYvPMKR9QCLcB/s1600/mpinitsopita_6.JPG

Ψήνουμε περίπου μία ώρα, να ροδίσει.https://3.bp.blogspot.com/-uEmK-wfA1jg/V-JLKG-FwmI/AAAAAAAAERo/cUl5cyh8agA2aPsprNKM5DEkFFBkGckQACLcB/s1600/mpinitsopita_7.JPG

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε και σερβίρουμε

Επειδή η γεύση είναι ασυνήθιστη, θα πρέπει να συνηθίσετε στο “Γεια στα χέρια σας!”.

Πιστέψτε μας συμβαίνει κάθε φορά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 

lagka.gr

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button