Κόσμος

Πάμπλο Εσκομπάρ VS Ελ Τσάπο. Οι ομοιότητες και οι διαφορές των βαρόνων των ναρκωτικών (εικονες)

escobarΟι δυο ισχυρότεροι και πιο επικίνδυνοι έμποροι ναρκωτικών “βρέθηκαν” ο ένας απέναντι στον άλλο, για να καταγραφούν οι ομοιότητες, οι διαφορές και ποιος είναι το “αφεντικό” στον πόλεμο των ναρκωτικών

Από τα τέλη του 1970 ο Πάμπλο Εσκομπάρ και ο Χοακίν Γκουσμάν ήταν οι ισχυρότεροι και πιο επικίνδυνοι έμποροι νααρκωτικών στον κόσμο.

AdTech AdΟ Πάμπλο Εσκομπάρ, ήταν γιος ενός αγρότη από τις αγροτικές περιοχές της Κολομβίας και ο Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν, προερχόταν από την ορεινή περιοχή των βουνών της Sierra Madre του Μεξικού. Παρά την ταπεινή τους καταγωγή κατάφεραν μέσα από τη παρανομία, τις δολοφονίες και τα ναρκωτικά να χτίσουν αυτοκρατορίες.

Παρόλο που η σύγκριση των δυο βαρώνων των ναρκωτικών είναι δύσκολη, καθώς έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές περιόδους δράσης και διαφορετικές συνθήκες, είναι αναπόφευκτη.

Πάμπλο Εσκομπάρ

Γεννημένος από μια ταπεινή αγροτική οικογένεια κοντά στην πόλη Μεδεγίν στη κεντρική Κολομβία, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ξεκίνησε την καριέρα διαπράττοντας διάφορα μικροαδικήματα. Ασχολήθηκε αρχικά με το λαθρεμπόριο και στη συνέχεια άρχισε την διακίνηση μαριχουάνας.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ίδιος και αρκετοί συνεργάτες του είχαν διακινήσει κοκαΐνη από την Κολομβία, η οποία παραμένει ένας από τους κύριους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο, και από τις αρχές της δεκαετίας του 80′ το καρτέλ του Μεγεδίν διακινούσε ναρκωτικά αξίας εκατομμυρίων προς την αδηφάγο αγορά των ΗΠΑ.

Τα εισοδήματα και ο πλούτος του Εσκομπάρ είναι δύσκολο να μετρηθούν, ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι συγκέντρωνε 420 εκατομμύρια την εβδομάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, που σημαίνει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Μέχρι το τέλος του 1980, προμήθευε το 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης, ενώ εκτιμάται πως διακινούσε 15 τόνους στις ΗΠΑ κάθε μέρα.

Ξόδευε χωρίς μέτρο τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του, ωστόσο προχώρησε σε μεγάλες δωρεές σε διαμερίσματα, γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ έδινε μετρητά στους φτωχούς. Αυτές οι πράξεις ήταν αρκετές για να του εξασφαλίσουν δημοσιότητα και λαϊκή υποστήριξη.

“Ο Πάμπλο Εσκομπάρ κέρδιζε τόσα πολλά που κάθε χρόνο έχανε το 10% των χρημάτων, επειδή αρουραίοι έτρωγαν τα πακέτα των δεσμίδων με δολάρια που είχαν αποθηκευθεί ή καταστρέφονταν από το νερό ή χάνονταν” ανέφερε ο αδελφός του Εσκομπάρ, Ρομπέρτο, σε ένα βιβλίο του το 2009.

Η παράνομη αυτοκρατορία του Εσκομπάρ μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Κολομβίας και έτσι ξεκίνησε ένα μακράς διάρκειας κύμα βίας στην Κολομβία.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, κατάφεραν να χτυπήσουν το Καρτέλ μέχρι ότου ο Εσκομπάρ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, να φυλακιστεί σε τμήμα που είχε διαμορφωθεί ειδικά για εκείνον κοντά στο Μεδεγίν της Κολομβίας.

Στα μέσα του 1992 στοιχεία που αποδείκνυαν ότι συνέχιζε να ελέγχει το καρτέλ μέσα από τη φυλακή ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμό μαζί του, ωστόσο ο Εσκομπάρ δεν έδωσε καμία ευκαιρία, καθώς προτίμησε να δραπετεύσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ίδιος και η οικογένειά του ταξίδευαν από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, ποτέ δεν έμεναν στο ίδιο μέρος για περισσότερο από δύο ημέρες.

Σε ένα κρησφύγετο μάλιστα ο Εσκομπάρ έκαψε 2.000.000 δολάρια για να προστατεύσει την οικογένειά του από το κρύο. Μετά από λίγο καιρό χωρίστηκε από την οικογένειά του προκειμένου να καταφέρνει να αποφύγει τη σύλληψη.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, οι δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, που συνεργάζονταν με τους Los Pepes, οργάνωση που κυνηγούσε τον Εκσομπάρ, ζητώντας δικαίωση για τα δεκάδες θύματά του,  κατάφεραν μέσα από ένα δίκτυο πληροφοριών να τον εντοπίσουν.

Όταν έσπασαν την πόρτα, ο Εσκομπάρ κρύφτηκε στην οροφή του σπιτιού, αλλά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον πυροβόλησαν τουλάχιστον 9 φορές για να βεβαιωθούν ότι ήταν νεκρός.

Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν

Ο Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν δεν ήταν ο πρώτος βαρόνος ναρκωτικών από τα βουνά της Sierra Madre της πολιτείας Σιναλόα στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Ως επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, ο “Ελ Τσάπο” προτιμούσε τη μαριχουάνα και τη καλλιέργεια παπαρούνας, η οποία κάλυπτε μια έκταση πάνω από 23 χιλιάδες μίλια μέσα στο Μεξικό, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Κόστα Ρίκα. Το δίκτυο διέθετε συνεργάτες σε 17 από 32 πολιτείες του Μεξικού, όπως δίκτυο συνεργατών σε σχεδόν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ.

Πιστεύεται ότι το καρτέλ ελέγχει το 35% της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία, η οποία σύμφωνα με την DEA, το 2013 προμήθευσε το 80% της ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνης στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Το καρτέλ της Σιναλόα είναι γνωστό για την παγκόσμια δράση του, καθώς δραστηριότητά του έχει καταγραφεί στην Αυστραλία, το Χογκ Κόνγκ και τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, μελετητές εκτιμούν πως διευρύνει το δίκτυό του σε πιο “παρθένες” αγορές, όπως η Ασία και η Αφρική.

Ο “Ελ Τσάπο” συνελήφθη από τις Αρχές το 1993 στη Γουατεμάλα, μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμός και την εκτέλεση ενός καθολικού ιερέα. Παρέμεινε στις φυλακές του Μεξικού μέχρι το 2001, όταν και το έσκασε κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα.

Οι αστυνομία τον κυνηγούσε για 13 χρόνια, μέχρι που κατάφεραν να τον συλλάβουν σε ένα προάστθιο της Σιναλόα τον Φεβρουάριο του 2014. Επτά μήνες αργότερα, κατάφερε και πάλι να το σκάσει από τις φυλακές μ’ έναν κινηματογραφικό τρόπο, καθώς έσκαψε το πάτωμα και κατάφερε να ξεφύγει από τον αγωγό.

Κατάφερε να κρυφτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 και πάλι στην περιφέρεια όπου ιδρύθηκε το καρτέλ του, ωστόσο ξανασυνελήφθη από τις Αρχές, οι οποίες βρίσκονται, εκ τότε, σε επιφυλακή φοβούμενες μια νέα δραπέτευση του.

(ΠΗΓΗ: Businessinsider)

news247.gr

περισσότερα
Back to top button