Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Έρευνα: Ο πόλεμος των ναρκωτικών στη Δυτ. Μακεδονία – Κατασχέθηκαν 426 κιλά κάνναβης σε ένα χρόνο στην Καστοριά

cops-1067x493

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου το βράδυ «έσκασε» η είδηση της σύλληψης δύο ατόμων (ενός επιχειρηματία και ενός αστυνομικού) στην Καστοριά με τεράστια ποσότητα ναρκωτικών. Στην κατοχή του δεύτερου βρέθηκαν 124 κιλά κάνναβης. Ένα μήνα πριν η αστυνομία κατάφερε ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα  σταματώντας τη μεταφορά άλλων 100 κιλών κάνναβης. Και αυτά δεν είναι τα μόνα.

Έρευνα, επεξεργασία στοιχείων: Μάρκος Πετρόπουλος
Infographics: Μήνα Ζάρμπου

Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς αλλά και τα ανάλογα σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά έχουν καταφέρει σε ένα χρόνο να μπλοκάρουν περισσότερο από μισό τόνο ακατέργαστης κάνναβης αλλά και μεγάλες φυτείες κάνναβης (κυρίως στα Γρεβενά) και σημαντικές ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών.

Μόνο στο Νομό Καστοριάς από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα έχουν κατασχεθεί από την Αστυνομία περισσότερα από 400 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. 

Σε επικοινωνία μας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς κ. Ευθύμιο Αμαραντίδη, οι επιτυχίες αυτές της Αστυνομίας Καστοριάς, είναι αποτέλεσμα στοχευμένης δουλειάς και καθημερινής ενασχόλησης των ανθρώπων του Σώματος. Σε ερώτηση μας για τους κινδύνους, ο κ. Αμαραντίδης σημείωσε πως αυτό είναι αυτονόητο όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που προσπαθούν να διακινήσουν εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την Καστοριά. Από τα 590 κιλά που κατασχέθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες συνολικά στη Δυτική Μακεδονία, τα 426 πιάστηκαν στο Νομό. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε από τις δύο επιτυχίες της Αστυνομίας του Νομού:

Η πρώτη ήρθε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, όπου και οδήγησαν στη σύλληψη δυο Σκοπιανών, ηλικίας 39 και 29 χρονών, με 100 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Η δεύτερη αφορά τη σύλληψη 40χρονου Υπαρχιφύλακα που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Δυτικής Μακεδονίας και 47χρονου ιδιώτη (κατασχέθηκαν 124 κιλά κάνναβης).

Την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Αστυνομίας Καστοριάς δείχνει και η αύξηση των συλλήψεων από 65 συνολικά το 2015, τον Αύγουστο του 2016 ανέρχονταν σε 54 για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ από 115 κιλά που μπλοκαρίστηκαν πέρυσι, ήδη το μέχρι το Σεπτέμβριο έχουν κατασχεθεί πάνω από 400 κιλά.

narkotika2

Τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών όμως -με πρωταγωνιστή πάντα την ακατέργαστη κάνναβη- κατασχέθηκαν και τον τελευταίο χρόνο στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα η Αστυνομία έχει κατασχέσει 600 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εκ των οποίων τα 518 κιλά τους πρώτους 9 μήνες του 2016. Τη διπλάσια ποσότητα δηλαδή από όλο το 2015 (269 κιλά) χωρίς ακόμα να έχει «κλείσει» η χρονιά.

narkotika3

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το συνολικό αριθμό κατασχέσεων και συλλήψεων για υποθέσεις ναρκωτικών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία για το 2015. Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν 277 άτομα ενώ κατασχέθηκαν (μεταξύ άλλων) περισσότερα από 269 κιλά κάνναβης και σχεδόν μισό κιλό ηρωίνη.

narkotika1

Στοιχεία φωτιά για την Αλβανία
Σύμφωνα με έκθεση του ΣΟΔΝ (Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών) για το 2015 η Ελλάδα αποτελεί κυρίως «πύλη εισόδου» των ναρκωτικών ουσιών στην Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «…η χώρα μας γειτνιάζει με χώρες όπως η Αλβανία, όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα έντονη, σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με προεξάρχουσα δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που καταναλώνουν, κατά κύριο λόγο, τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες».

Στις αρχές Μαρτίου, το State Department έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά. Σε αυτή την έκθεση, η Αλβανία αναφέρεται ως κύρια πηγή για την παραγωγή κάνναβης, αλλά και σημείο διέλευσης για την κοκαΐνη και την ηρωίνη προς τις ευρωπαϊκές αγορές και την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί (παρουσιάζοντας στοιχεία από την Αλβανική Αστυνομία) επισημαίνουν στην αναφορά τους ότι «κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2015, κατασχέθηκαν 6,87 τόνοι κάνναβης, καταστράφηκαν 689.815 χασισόδεντρα σε έκταση 44 στρεμμάτων, μετά τον εντοπισμό από αέρος, ενώ κατασχέθηκαν 55,3 κιλά ηρωίνης και 26,4 κιλά κοκαΐνης». Σε μία μόνο υπόθεση, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, οι αλβανικές αστυνομικές Aρχές κατέσχεσαν 574 κιλά κάνναβης σε φορτηγό στην Κρυσταλλοπηγή.

*Τα στοιχεία στους πίνακες περιλαμβάνουν τις συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών και τις κατασχέσεις ναρκωτικών έως και 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Την Παρασκευή 16/9 ανακοινώθηκε μια ακόμη σύλληψη στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής. Η ποσότητα που βρέθηκε ήταν 3 κιλά και 884 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη.

inkastoria.gr

 

περισσότερα
Back to top button