Κόσμος

Το Οχάιο και η Φλόριντα στέλνουν μήνυμα… πανικού: Ο Τραμπ έρχεται…

screen-shot-2016-09-15-at-4-32-40-pm-850x303Μια εκλογική αναμέτρηση είναι σαν ένα… κουτί σοκολατάκια. Αρκετές φορές δεν γνωρίζεις ποιό ακριβώς θα διαλέξεις, δηλαδή ποιά θα είναι η κατάληξη του μαραθωνίου της μάχης. Σε αντίθεση ωστόσο με το συμπαθές γλύκισμα, έχεις αυτοτελή δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωσή της. Δηλαδή… γεμίζεις εσύ το κουτί.

Η παραπάνω, είναι μια θεμελιώδης αρχή της πολιτικής επικοινωνίας. Υπάρχει ακόμη μια, που ξεπηδά από τη ζώσα εμπειρία. Κάθε καμπάνια έχει ένα tipping point. Δηλαδή, ένα σημείο καμπής, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξή της, και προφανώς επηρεάζει καθοριστικά την έκβασή της.

Στις προεδρικές εκλογές του ιστορικού αδιεξόδου ανάμεσα “στη διεφθαρμένη και τον τρελό”, όπως έχει χαρτογραφηθεί από τα social media η μάχη της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ να διαδεχθούν τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το tipping point της αναμέτρησης φαίνεται ότι θα είναι η υγεία της άλλοτε Πρώτης Κυρίας και πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η πνευμονία που την οδήγησε σε κατάρρευση, στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση, για το κατά πόσο η πιο τοξική πολιτικός που πέρασε από την Αμερική από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι σήμερα, διαθέτει τις φυσικές δυνάμεις να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση έχει άλλη σπονδυλική στήλη. Την παθολογική τάση της Χίλαρι προς τη… μυστικοπάθεια, είτε πρόκειται για την υγεία της, είτε για την τραγωδία στη Βεγγάζη, είτε για το σκάνδαλο με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της. Όλα, κομμάτια του ίδιου μωσαϊκού, που συνθέτουν την εικόνα μιας πολιτικού που η Αμερική συνήθισε να αντιπαθεί. Αν όχι, σε πολλές περιπτώσεις να μισεί.

Μετά το περιστατικό λιποθυμίας της Χίλαρι, οι δημοσκοπήσεις… χορεύουν εναντίον της. Υπάρχουν φυσικά και εκείνες που δείχνουν ότι διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όμως οι λιγότερες. Ακόμη και σε αυτές ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μετρήσεων, δεν αφήνει αμφιβολία για το συμπέρασμα ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Και το παζλ του… αδιανόητου, δηλαδή της πιθανής Προεδρίας Τραμπ, συμπληρώνεται από τις δυο Πολιτείες-φετίχ της μοναδικής υπερδύναμης που μας κληρονόμησε ο Ψυχρός Πόλεμος. Το Οχάιο και τη Φλόριντα. Που, μαζί με την Πενσιλβάνια, ψηφίζουν με σκανδαλιστική συνέπεια, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 20 χρόνια, εκείνον που καταλήγει τελικά ως οικοδεσπότης στο Οβάλ Γραφείο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για το CNN, δηλαδή το… Γραφείο Τύπου της Χίλαρι, όπως το αποκαλεί ο Τραμπ. Και δείχνει τον εκκεντρικό μεγιστάνα του real estate και υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να έχει ευκρινές προβάδισμα και στις δυο Πολιτείες. Στο Οχάιο, ο Τραμπ προηγείται της Χίλαρι με 46%-41% μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι σκέφτονται να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν, και στη Φλόριντα με 47%-44%.

Σε σχέση μάλιστα με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση του CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει ξεκάθαρη άνοδο, σταθερή ως συνέχεια των τελευταίων μηνών, ενώ η Χίλαρι Κλίντον κινείται πλέον στα όρια της πολιτικής αποδρομής.

Οι εκλογές κρίθηκαν; Φυσικά και όχι; Το Οχάιο και η Φλόριντα ωστόσο, δείχνουν να μην… ενοχλούνται ιδιαίτερα με την προοπτική να καλωσορίσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών ως… “Πρόεδρο Τραμπ”.

ysterografa.gr

περισσότερα
Back to top button