ΕλλάδαΚόσμος

Ποιος είναι ο Stan Smith που όλοι φοράνε τα παπούτσια του; (εικονες)

stan-smith-1Πάρα πολλοί άνθρωποι ξέρουν ή είναι κάτοχοι των θρυλικών  πλέον παπουτσιών της Adidas, των  Stan Smith. Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος που έχει δώσει το όνομα του στα πιο διάσημα sneakers όλων των εποχών;

O Stanley Roger Smith όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι Αμερικανός παλαίμαχος αθλητής του Τένις. Βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του στα τέλη της δεκαετίας του 60’ και σε όλη την διάρκεια εκείνης του 70’.

stan-smith-2

Ο Stan Smith κατέκτησε 2 τίτλους Grand Slam στο μονό (US Open 1971 και Wimbledon 1972) και 5 major στο διπλό (Australian Open 1970 και US Open 1968,1974,1978,1980), ενώ ήταν και για αρκετές εβδομάδες το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης το 1971.

stan-smith-3

Ο Σταν Σμιθ φιλά το τρόπαιο του Γουίμπλεντον (1972) που είχε κατακτήσει λίγο νωρίτερα νικώντας τον Ρουμάνου Ιλιε Νάστασε με 3-2 σετ

 

Ιστορία του παπουτσιού

Όλα ξεκίνησαν το 1964. Η Adidas έβγαλε στην  κυκλοφορία το συγκεκριμένο παπούτσι, το οποίο είχε την «υπογραφή» του τενίστα Robert Haillet. Από το 1965 μέχρι το 1971, το παπούτσι κυκλοφορούσε ως «Adidas Robert Haillet» και σημείωνε επιτυχία μόνο στο χώρο του τένις. Με την απόσυρση του Γάλλου τενίστα το 1971, η γερμανική εταιρία αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του παπουτσιού και επέλεξε να στραφεί  στον  Stan Smith, για να είναι εκείνος  που θα «υπογράφει» την έκδοση του παπουτσιού.
stan-smith-4

Ο Γάλλος τενίστας Ρόμπερτ Χάιλετ

Αυτό συνέβη κυρίως γιατί η Αdidas έψαχνε έναν τρόπο να διεισδύσει στην αγορά της Αμερικής. Το «Adidas Stan Smith» πλέον βγήκε στην κυκλοφορία το 1971 και μέχρι το 1978 είχε το πορτραίτο του Stan Smith στην «γλώσσα» του παπουτσιού, αλλά αναγραφόταν πάνω το όνομα του Ηaillet. Από το 1978 μέχρι το 1994, το παπούτσι που πλέον έφερε μόνο το όνομα του Αμερικανού, είχε καταφέρει να πουλήσει 23,7 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως, ενώ μέχρι το 2008 ο αριθμός πωλήσεων είχε διπλασιαστεί, αποφέροντας στην Αdidas μόνο κατά την διάρκεια αυτού του έτους περί τα 65 εκ. δολάρια έσοδα! Το 2010 το παπούτσι κατατάχθηκε στην 4η θέση των πιο επιτυχημένων πάνινων παπουτσιών που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

stan-smith-5

Ο κύριος Stan Smith

  • Θεωρεί την μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του, τις τέσσερις κόρες του.
  • Παίζει ακόμα τένις με φίλους ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς  και δηλώνει ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να το κάνει.
  • Είναι φανατικός θαυμαστής τουRoger Federer, τον οποίον θεωρεί τον καλύτερο τενίστα που έχει περάσει ποτέ. Ενώ αν βρισκόταν απέναντί του;  πιστεύει πως το αποτέλεσμα δεν θα τον ευνοούσε.
  • Έχει διατηρήσει το μουστάκι του από τότε που ήταν 22 χρονών.
  • Θεωρεί την Ελλάδα την πιο ιστορική χώρα του κόσμου.
  • Του αρέσει το γεγονός ότι πολλοί δεν έχουν παίξει ποτέ τένις, αλλά φοράνε τα παπούτσια του. Πιστεύει έτσι ότι τα παπούτσια του, ξεπερνάν τον άνθρωπο.

stan-smith-6

Επιμέλεια: Βαγγέλης Δήμας

super-fm.gr

περισσότερα
Back to top button