Ελλάδα

Αυτό είναι το πρωτο “Made in Greece” αερόχημα (UAV)

hcuav1_b2Φέρει σφραγίδα “Made in Greece”. Ζυγίζει λίγο παραπάνω από έναν άνθρωπο, έχει μήκος 4 μέτρα, απογειώνεται με ταχύτητα 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Πρόκειται για το Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, το πρώτο ελληνικής παραγωγής σε τέτοια κλίμακα . Η παρθενική του πτήση, στις 4 Αυγούστου 2016, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και στέφθηκε από επιτυχία – μάλλον σπουδαία επιτυχία- αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μόλις πριν από 36 μήνες από μία … λευκή κόλλα χαρτί.

Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος 2 χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφηση περιοχών ενδιαφέροντος.

Το HCUAV RX-1αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, με επικεφαλής και συντονιστή τον αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

Το HCUAV είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που είχε ως στόχο τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μη-επανδρωμένου αεροχήματος για επιχειρήσεις πολιτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια και τρεις ελληνικές επιχειρήσεις συνθέτουν την ομάδα του προγράμματος, υπό τον συντονισμό του Αν. Καθ. Κ. Υάκινθου (ΑΠΘ).
Ξεκινώντας από το μηδέν, το πρωτότυπο του HCUAV (RX-1) πραγματοποίησε την πρώτη και επιτυχημένη πτητική δοκιμή, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο που ξεκίνησε πριν από 36 μήνες.

η πρώτη δοκιμαστική πτήση

https://www.youtube.com/watch?v=3_1w6ZE53mY

 

περισσότερα
Back to top button