Ελλάδα

Capital controls: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «παλιό» και το «νέο» χρήμα

atmΜετά τη σταδιακή χαλάρωση των capital contriols, οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανάληψη από τις καταθέσεις που έκαναν μετά τις 22 Ιουλίου 2016.

Ο λόγος γίνεται για χαρτονομίσματα που κατατίθενται με οποιοδήποτε τρόπο σε λογαριασμούς καταθέσεων, μετά την τελευταία απόφαση χαλάρωσης των capital controls, σύμφωνα με το moneyonline.gr.

Για καταθέσεις που προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού, μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά έως και το 30% του ποσού τους.

Άνοιξαν τα ATM

Για λόγους συστημικούς, η ευχέρεια ανάληψης του “νέου χρήματος” γίνεται αποκλειστικά από τα γκισέ των καταστημάτων.

Ωστόσο, η Alpha Bank έχει ήδη προσαρμόσει τα συστήματά της, ώστε η ανάληψη να γίνεται όχι μόνο από το γκισέ, αλλά και από το δίκτυο των ATMs της.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων με τη χρεωστική κάρτα, όσον αφορά το “νέο χρήμα” ορίζεται από τον ίδιο το χρήστη, όπως συνέβαινε και πριν από την επιβολή των capital controls.

Το όριο αυτό μπορεί να φτάσει έως και τις 3.000 ευρώ. Αναμένονται οι κινήσεις και των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank σε αυτό το κομμάτι, καθώς μέχρι στιγμής οι αναλήψεις μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του γκισέ των καταστημάτων τους.

Το παλαιό χρήμα

Στον αντίποδα για το παλαιό χρήμα ισχύει το όριο ανάληψης των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου ήταν το Σάββατο 23 Ιουλίου. Από τότε έχουν περάσει δύο 15ήμερα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο 15ήμερο. Επόμενη ανανέωση του ορίου των 840 ευρώ είναι το ερχόμενο Σάββατο 10/9.

Από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας έως και την Παρασκευή 23/9 στις 23:59, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να σηκώσει έως 840 ευρώ ανά τράπεζα.

fpress.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button