ΕλλάδαΚόσμος

Συγκίνηση στη Σμύρνη – Μετά από 94 χρόνια απέκτησε και πάλι Μητροπολίτη

smyrniΉταν 27 Αυγούστου του 1922, όταν μετά από εντολή του Νουρεντίν Πασά, ο Χρυσόστομος Σμύρνης κατακερουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο.  94 ολόκληρα χρόνια μετά, το άλλοτε στολίδι της Μικράς Ασίας απέκτησε και πάλι Μητροπλίτη.

«Η σημερινή ημέρα είναι αληθώς σημειοφόρος δια την Αποστολική Εκκλησίαν της Σμύρνης. Είναι ημέρα μνήμης. Είναι συγχρόνως φως και ζωή» υπογράμμισε στην ομιλία του, κατά την χειροτονία του στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο πρώτος μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο οποίος από πενταετίας είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μνήμη ζώσα των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών μας, κηρύκων, αποστόλων, ευαγγελιστών, μαρτύρων, ομολογητών, οσίων , δικαίων, παντός Σμυρναίου εν πίστει τετελειωμένου».

Η χειροτονία τελέστηκε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ευφροσύνης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων πολλών ιεραρχών. Προχθες, 11 Σεπτεμβρίου (29 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο), συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από το μαρτύριο του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου.

Επίσης, προχθες η Εκκλησία τιμούσε τη μνήμη του Χρυσοστόμου, τον οποίο κατέταξε στην χορεία των ιερομαρτύρων.

Ο νέος μητροπολίτης θα ενθρονιστεί στον ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, στις 24 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα γίνει στον ίδιο ναό, από τον Πατριάρχη, η χειροτονία του επισκόπου Ερυθρών, Κύριλλου.
newsbomb.gr

περισσότερα
Back to top button