Κόσμος

Πρωτοποριακή αποκατάσταση όρασης – Aνοίγει νέους δρόμους και ελπίδες

dfsfsd_4Η πρωτοποριακή αποκατάσταση της όρασης σε 70χρονο ανοίγει νέους δρόμους και ελπίδες

Στην πλήρη αποκατάσταση της όρασης ενός 70χρονου ασθενούς οδήγησε ρομποτική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από γιατρούς του νοσοκομείου Τζον Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – επέμβαση που ανοίγει πλέον νέους δρόμους στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος μπορούσαν να γίνουν μόνο από ανθρώπινα χέρια!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες καθοδήγησαν το ρομπότ, ώστε να αφαιρεθεί με επιτυχία η μεμβράνη πάχους μόλις ενός εκατοστού του χιλιοστού από το μάτι του ασθενούς, η οποία, πιέζοντας τον αμφιβληστροειδή του, είχε δημιουργήσει μια οπή που είχε ως συνέπεια την απώλεια της κεντρικής όρασης.

«Η εγχείρηση στο πίσω μέρος του ματιού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και η πρόκληση για το ρομποτικό σύστημα είναι να καταφέρει να κάνει την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής οπής στο τοίχωμα του ματιού, χωρίς παράλληλα να προκαλέσει βλάβη καθώς κινείται. Τα περισσότερα ρομπότ στα χειρουργεία είναι μεγάλα, ενώ αυτό είναι πολύ μικρό, τα πάντα έπρεπε να συρρικνωθούν» δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Ρόμπερτ Μακ Λάρεν. Το οφθαλμοχειρουργικό ρομπότ με την ονομασία Preceyes κατασκευάστηκε από την ομώνυμη νεοφυή ολλανδική εταιρία του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν. Ο οφθαλμοχειρουργός χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο και μια οθόνη αφής για να καθοδηγήσει τις κινήσεις του ρομποτικού συστήματος μέσα στο μάτι, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης μέσω μικροσκοπίου.

Μηχανικό χέρι

Το ρομπότ, το οποίο δρα ως μηχανικό χέρι, έχει μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα ανθρώπινο χέρι, καθώς δεν τρέμει καθόλου. Θα ακολουθήσει η κλινική δοκιμή του ρομποτικού συστήματος σε 12 ασθενείς, ώστε να επιβεβαιωθεί πως αυτό κάνει ό,τι και ένας γιατρός με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. «Ελπίζω ότι το ρομπότ θα μας επιτρέψει να κάνουμε νέες, πιο πολύπλοκες και πιο λεπτές επεμβάσεις που είναι σήμερα αδύνατες με το ανθρώπινο χέρι» πρόσθεσε ο Μακ Λάρεν, αναφερόμενος στη διαδικασία. Η κατασκευάστρια ολλανδική εταιρία δήλωσε αισιόδοξη ότι τελικά θα είναι δυνατό το ρομπότ της να χρησιμοποιηθεί και εκτός της χειρουργικής αίθουσας, στα ιατρεία των οφθαλμιάτρων. Πάντως, προς το παρόν η εταιρία έχει κατασκευάσει μόνο ένα πρωτότυπο σύστημα, ενώ η τιμή αγοράς του δεν έχει γίνει γνωστή.

espressonews.gr

περισσότερα
Back to top button