Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει η Στρατιωτική Δίαιτα των 3 ημερών

bigstock-135231623Εάν θέλετε να… τιμωρήσετε τον εαυτό σας για τις ατασθαλίες που κάνατε στις διακοπές, η Στρατιωτική Δίαιτα είναι μάλλον αυτό που χρειάζεστε! Όπως φανερώνει και το όνομά της, χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία για να την ακολουθήσετε, αλλά δεν προτείνεται για περισσότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα.

Η δίαιτα περιλαμβάνει περίπου 860-1.150 θερμίδες την ημέρα και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε θερμίδες. Για να αυξηθεί το σωματικό λίπος κατά μισό κιλό, η πρόσληψη θερμίδων πρέπει να φτάνει περίπου τις 3.500 την ημέρα. Περιορίζοντας λοιπόν δραστικά την πρόσληψη θερμίδων για 72 ώρες την εβδομάδα, ο οργανισμός στοχεύει πρωτίστως στην καύση του λίπους.

Η Στρατιωτική Δίαιτα έχει δεχτεί αυστηρή κριτική από πληθώρα γιατρών, καθώς θεωρείται από πολλούς μία ακόμη μοδάτη δίαιτα –οι λεγόμενες fad diets– που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς μακροπρόθεσμα οφέλη. Σε καμία περίπτωση η δίαιτα αυτή δεν προτείνεται για γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα ή θηλάζουν, για ηλικιωμένους ή για άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποια χρόνια πάθηση.

Οφέλη και κίνδυνοι

1. Η Στρατιωτική Δίαιτα είναι πολύ αυστηρή και επιβάλλει κανόνες για τις ποσότητες και το είδος του φαγητού. Προϋποθέτει καλό προγραμματισμό των γευμάτων χωρίς παρεκκλίσεις.

2. Δεν επιτρέπονται σάλτσες –ως πρόσθετα επιτρέπονται μόνο το αλάτι, το πιπέρι, ο χυμός λεμονιού, τα βότανα και τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες– και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ελευθερία ως προς τον τρόπο μαγειρέματος.

3. Απαγορεύεται το αλκοόλ και οποιοδήποτε ποτό με ζάχαρη. Τα μόνα υγρά που περιλαμβάνει η δίαιτα είναι το νερό, ο σκέτος καφές και το σκέτο τσάι. Αυτό είναι ένα από τα καλά της δίαιτας, αφού αποκλείει τις «άδειες» θερμίδες.

4. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, η μείωση στην πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, όπως συμβαίνει με τη Στρατιωτική Δίαιτα και άλλες παρόμοιες δίαιτες που ακολουθούν το πρότυπο της περιοδικής νηστείας (π.χ. δίαιτα 5:2), μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της διάθεσης, καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

5. Η Στρατιωτική Δίαιτα δεν περιλαμβάνει υπερτροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως ο σολομός, τα αμύγδαλα, η κινόα και το αβοκάντο. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα επιτρέπεται να καταναλωθούν τις «ελεύθερες» μέρες της εβδομάδας.

bigstock Slim Waist Slimming Body Succe 110092805

Το πρόγραμμα

Ημέρα 1η

Πρωινό: ½ γκρέιπφρουτ, 1 φέτα ψωμί με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Μεσημεριανό: ½ φλιτζάνι τόνος, 1 φέτα ψωμί, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Βραδινό: 85 γραμμάρια κρέας της επιλογής σας, 1 φλιτζάνι φασολάκια, ½ μπανάνα, 1 μικρό μήλο, 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Ημέρα 2η

Πρωινό: 1 βραστό αυγό, 1 φέτα ψωμί, ½ μπανάνα, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι τυρί τύπου cottage, 1 βραστό αυγό, 5 κρακεράκια, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Βραδινό: 2 λουκάνικα, 1/2 φλιτζάνι μπρόκολο, ½ φλιτζάνι καρότα, ½ μπανάνα, ½ φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Ημέρα 3η

Πρωινό: 5 κρακεράκια, 1 φέτα (30 γραμμάρια) τσένταρ, 1 μικρό μήλο, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Μεσημεριανό: 1 βραστό αυγό, 1 φέτα ψωμί, 1 φλιτζάνι καφές ή τσάι

Βραδινό: 1 φλιτζάνι τόνος, ½ μπανάνα, 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Τις υπόλοιπες 4 ημέρες της εβδομάδας

Οι υπόλοιπες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας είναι πιο ελεύθερες, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες ως προς τον αριθμό των γευμάτων και των σνακ ή τις ομάδες τροφών. Συστήνεται ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο διατροφής που δεν ξεπερνά τις 1.500 θερμίδες ημερησίως.

Πηγή: Medical Daily

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button