Ελλάδα

Σύροι πρόσφυγες βοηθούν τους πλημμυροπαθείς στα Τρίκαλα

210056-117-860x430_0Οι Τρικαλινοί έχουν σταθεί στο πλευρό των προσφύγων που έχουν βρει κατάλυμα στην περιοχή τους, και τώρα είναι οι πρόσφυγες που στέκονται στο πλευρό των Τρικαλινών που επλήγησαν από τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Σύροι πρόσφυγες, μαζί με μέλη της ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, μετείχαν σήμερα στη διανομή εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο σε κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών του νομού.

Σημειώνεται ότι έπειτα από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την περιοχή, χωριά του Δήμου Τρικκαίων, όπως η Φωτάδα και το Καλονέρι, έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, λόγω προβλημάτων στην υδροδότηση.

Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων ανέλαβε να συνδράμει το έργο του Δήμου και σε αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν η συμβολή και των προσφύγων, με τη δημοτική αρχή, να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση:

«Από τη φρίκη του πολέμου, εθελοντισμός στα πλημμυρισμένα χωριά του Δήμου Τρικκαίων. Από τις βόμβες και το αίμα, στις κατεστραμμένες περιουσίες. Ο εθελοντισμός, η προσφορά, η έγνοια για τον συνάνθρωπο, κυριάρχησαν το Σάββατο. Ανάμεσα στους εθελοντές, και πρόσφυγες από τη Συρία… την πολύπαθη χώρα με τους πολύπαθους κατοίκους».

Δούναι και λαβείν… αλληλεγγύη

Υπενθυμίζεται ότι τα Τρίκαλα χρίστηκαν η πόλη της αλληλεγγύης, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, την ίδια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έκλειναν τα σύνορα τους, υποδέχτηκαν με ανθρωπιά τους πρώτους πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη.

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές, Έλληνες και Σύροι, αλλά και να λυθούν προβλήματα, η δημοτική αρχή των Τρικάλων είχε προχωρήσει τότε σε μία έξυπνη πρωτοβουλία.

Στους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, οι υπάλληλοι του Δήμου αλλά και αλληλέγγυοι είχαν μοιράσει μία εφημερίδα, που περιείχε ένα γράμμα στα ελληνικά και στα αραβικά για αυτούς.

Το γράμμα, που υπέγραφε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Τρικαλινοί πολίτες, ουσιαστικά εξηγούσε όλα όσα αφορούν καθημερινά ζητήματα: Καθαριότητα, συνεννόηση, υγιεινή και άλλα μικρότερης σημασίας.

Όταν ήρθε η ώρα εκείνοι οι πρώτοι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τα Τρίκαλα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, οι σκηνές που είχαν διαδραματιστεί ήταν συγκινητικές.

Οι πρόσφυγες ευχαρίστησαν τους κατοίκους των Τρικάλων επίσης με μια επιστολή για την υποδοχή που τους επιφύλαξαν και τη βοήθεια που τους παρείχαν.

Στην κορυφή του γράμματός τους οι πρόσφυγες είχαν ζωγραφίσει μια μεγάλη καρδιά και μέσα είχαν γράψει:«Μικρή Πόλη – Μεγάλες Καρδιές».

* Φωτογραφία από το Trikaladay

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button