Ελλάδα

Γιατί οι άνδρες δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουν το κινητό στην τσέπη

kinitoo_593_355Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ συσχετίζουν την ηλεκτρονική ακτινοβολία των κινητών όταν αυτά βρίσκονται στο παντελόνια μας, με πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξαναβάλετε το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη σας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Environment International» και προέκυψαν από την συνδυαστική ανάλυση δέκα προγενέστερων μελετών, το κινητό στην τσέπη επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα δέκα προγενέστερων μελετών σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 1.500 άνδρες. Ανάμεσα στα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν και η θέση που συνήθως τοποθετούν το κινητό τηλέφωνό τους. Σύμφωνα με τη μελέτη η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων των ανδρών που έχουν το τηλέφωνο κοντά στα γεννητικά όργανά τους, μειώνεται κατά 8%.

Όμως, όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Προγράμματος Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Φιόνα Μάθιους, πριν καταδικάσουμε τα… απαραίτητα πλέον για την καθημερινότητά μας κινητά τηλέφωνα, πρέπει να διεξαχθούν ακόμα περισσότερες έρευνες.

Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility, υποστηρίζει επίσης την επικινδυνότητα για την τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου στην τσέπη.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν hands-free συσκευές τείνουν να φέρουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού τους ή κραμασμένο στην ζώνη στη μέση. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να εκθέτουν τους όρχεις τους σε επιβλαβή ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 32 αντρών από τους οποίους πήραν δείγμα σπέρματος. Στη συνέχεια τοποθέτησαν το σπέρμα του καθενός σε απόσταση 2,5 εκατοστών από ένα κινητό τηλέφωνο σε κατάσταση ομιλίας για διάρκεια μίας ώρας. Αυτή η πηγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είχε συχνότητα 850-900MHz.

Επέλεξαν αυτή την απόσταση επειδή είναι ο μέσος όρος που απέχει συνήθως ένα κινητό τηλέφωνο από τον σάκο των όρχεων του άνδρα, όταν το τηλέφωνο είναι στην τσέπη του παντελονιού του. Διαπιστώθηκε ότι το σπέρμα που εκτέθηκε σε αυτές τις ραδιοσυχνότητες είχε υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών ελευθέρων ριζών, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος (η ικανότητα του σπέρματος να κυκλοφορεί και να κολυμπάει) και μειωμένη η βιωσιμότητα σπέρματος (ποσοστό ζωντανών σπερματοζωαρίων), και, ενδεχομένως, μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες.

Διαβάστε εδώ περισσότερα.

περισσότερα
Back to top button