Ελλάδα

Το τελευταίο «αντίο» στον Αλέξανδρο Βέλιο

kideia2Πλήθος προσωπικοτήτων από την πολιτική ζωή του τόπου, συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς ήταν εκεί για την κηδεία του δημοσιογράφου, που «έφυγε» με τη μέθοδο της «μη υποβοηθούμενης ευθανασίας» – Συντετριμμένη η σύζυγός του – Ο συγκινητικός επικήδειος που εκφώνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Το τελευταίο «αντίο» στον Αλέξανδρο Βέλιο είπαν το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι, που βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών για την κηδεία του. Το κλίμα βαρύ, όπως και ο καιρός. Συννεφιασμένος, μουντός, έτοιμος να ξεσπάσει.

«Βουβοί» ανάμεσα στο πλήθος ακόμα και πολλοί δημοσιογράφοι, φίλοι του Αλέξανδρου, που βρίσκονταν όλοι εκεί, για να του πουν το τελευταίο «αντίο» -αν και με τους περισσότερους είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στο σπίτι του και είχαν «αποχαιρετιστεί».

Προσωπικότητες από την πολιτική, όπως ο πρώην υπουργός Παπαληγούρας με την κόρη του, ηθοποιό Λένα, αλλά και από τη δημοσιογραφία, επίσης βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο για να συμπαρασταθούν στη σύζυγό του, Νάντια, στη μητέρα του, Αλίκη και στον 20χρονο γιο του, που βρίσκονταν εκεί.

Ο 63χρονος, έπειτα από μάχη μηνών που έδωσε με τον καρκίνο, αποφάσισε να καταφύγει τελικά στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας στο σπίτι του στην Αθήνα, αφήνοντας την τελευταία πνοή του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Μιλήσαμε την Κυριακή, λίγο πριν αφήσεις την τελευταία σου πνοή, και σου υποσχέθηκα ότι θα έρθω και θα πω δημόσια ότι θα αγωνιστούμε για να νομοθετηθεί αυτο το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο. Θα σε θυμόμαστε πάντα. Και αυτό που έχω να πω στα παιδιά σου, είναι ότι υπήρξες ένας πρωτοπόρος και αριστοκράτης της δημοκρατίας και στο μέλλον τα παιδιά σου να ξέρεις ότι θα μπορούν να στηριχτούν σε έναν από τους φίλους σου» ήταν ο συγκινητικός επικήδειος που εκφώνησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Συντετριμμένη η σύζυγος του Αλέξανδρου Βέλλιου με την 6χρονη κόρη τους Αμαλία

Ο Αλέξανδρος Βέλιος ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Υπερασπίστηκε με σθένος μέχρι τέλους, το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος στο να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ζήσει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να πεθάνει και μάλιστα ήταν υπέρμαχος της ευθανασίας. Τον τελευταίο καιρό είχε δηλώσει δημόσια πως θα έκανε και ο ίδιος ευθανασία, προτού τον συνθλίψει κυριολεκτικά ο καρκίνος.

Σήμερα στο Α’ νεκροταφείο ακολουθούνται οι οδηγίες που είχε αφήσει σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία ο ίδιος είχε δώσει στο φίλο και συνάδελφό του Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Στην επιστολή που συντάχθηκε στις 15 Ιουλίου ανέφερε συγκεκριμένα: «Θέλω το φέρετρο μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο .Η αίσθηση της πολυτελείας στον θάνατο μου  φαίνεται άκρως κακόγουστη. Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα  και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου. Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, θα χαραχθεί η εξής φράση. Ευ ζην, ευ θνήσκει. Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και αλλά παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί»
Αλέξανδρος Βέλιος

Σε  βίντεο  λίγο πριν πεθάνει ο Αλέξανδρος  Βέλιος  με ένα ιδιόχειρο σημείωμα διαβασμένο [ηχητικό ] από τον ίδιο εξηγεί πως κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης  ευθανασίας. Το κείμενο του με τίτλο το αντίο μου καταλήγει: «‘Έζησα  δημιουργικά και , εν πολλοις,ασυμβιβαστα. Φεύγω πλήρης».

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Βέλιος

Ο Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14-5-1953. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την συγγραφή δεκάδων βιβλίων και τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ) και περιοδικά (ΑΓΟΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ).

Στην εποχή της τηλεόρασης διετέλεσε διευθυντής στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 1 του Πειραιά (1986-87) και ΚΑΝΑΛΙ 15 (1988-1990). Επίσης υπήρξε τηλεοπτικός παρουσιαστής-παραγωγός στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΑΝΑΛΙ 5, ΕΧΤRΑ, ALTER, πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA και υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MicroMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ/PRINTA.

Σταύρος Θεοδωράκης

Βασίλης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Γιώργος Καρατζαφέρης

Μάκης Κουρής

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Παναγιώτης Λαφαζάνης

protothema.gr

περισσότερα
Back to top button