Ελλάδα

Οδηγός διασκέδασης για τους πρωτοετείς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη – Φαγητό, καφές και ποτό σε παλιά και νέα στέκια!

54b116638a1e64ffd1f09ae45b47b395_XLΤην έχουν αποκαλέσει φοιτητομάνα κι όχι άδικα. Υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες “ψαρωμένα” πρωτάκια και τα αποχαιρετά χρόνια μετά, με πολλές όμορφες αναμνήσεις, υπέροχες εικόνες, μοναδικές εμπειρίες ζωής. Για πολλούς η Θεσσαλονίκη είναι η ιδανική φοιτητούπολη, αλλά ακόμη και γι’ αυτούς που είναι αρχικά δύσπιστοι, ζηλεύοντας τη μαγεία της πρωτεύουσας ή τη ζεστασιά μικρότερων πόλεων της περιφέρειας, η συμπρωτεύουσα έρχεται να αποδείξει ότι δεν έχει αποκτήσει άδικα τον τίτλο.

Η πόλη, πέρα από το σημαντικό εκπαιδευτικό κεφάλαιο που διαθέτει στα τρία ιδρύματά της, το ΑΠΘ, το ΠΑ.ΜΑΚ. και το ΑΤΕΙΘ, προσφέρει αμέτρητες επιλογές για χαλάρωση και διασκέδαση, για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, μετά την πίεση των πανελληνίων εξετάσεων, το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του ένας νέος φοιτητής είναι η φοιτητική ζωή!

Από την περιοχή της Καμάρας μέχρι την παραλία, την Αριστοτέλους και τα Λαδάδικα, οι επιλογές για τους φοιτητές που καταφτάνουν τον Σεπτέμβριο στην πόλη, είναι πολλές. Από πιο εναλλακτικά στέκια μέχρι και τα λεγόμενα κυριλέ! Τοthestival.gr, σας καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη και σας παρουσιάζει μερικά φοιτητικά και όχι μόνο στέκια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Η λίστα συμπληρώθηκε με τη βοήθεια φοιτητών που… έχουν πλέον παλιώσει και είναι ανοιχτή στις προτάσεις κάθε νέου που γνώρισε την πόλη ως φοιτητής και θέλει να μεταφέρει την εμπειρία του στις επόμενες “σειρές”.

tabya_copy_copy.jpg

Για καφέ

Τα alternative, χαλαρά, καφέ μπαρ

Ξεκινώντας την μέρα σου ή στο τέλος μίας κουραστικής και «γεμάτης» από τα πολύωρα μαθήματα ημέρας, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου μαζί με την παρέα σου, σε ένα από τα πολλά καφέ – μπαρ, τα οποία παίζουν χαλαρή μουσική και έχουν μια ξεχωριστή διακόσμηση που διαφέρει από τα πιο συνηθισμένα καταστήματα. Άλλα κοντά στα πανεπιστημιακά campus, άλλα στην ευρυτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, έρχονται να περιγράψουν με τον πιο sic τρόπο την πολυδιαφημισμένη χαλαρότητα της πόλης.

Έπιπλα «vintage», βινύλια, πικ άπ, βιβλία, μία πέτρινη αυλή και ένα πηγάδι συνθέτουν το σκηνικό στο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής τριώροφο σπίτι όπου θα συναντήσεις το καφέ Tabya, στη γειτονιά των φοιτητών, την οδό Μελενίκου. Το Tabya μπορείς να το επισκεφθείς για να παρακολουθήσεις ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που φιλοξενεί, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής αλλά και συναυλίες. Για νυχτερινή έξοδο, αν ο καιρός είναι καλός, σου προτείνουμε να καθίσεις στην όμορφη αυλή με το πλακόστρωτο και θέα το ΑΠΘ και να απολαύσεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Προχωρώντας στην Μελενίκου, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου θα συναντήσεις τοiHeart. Μπαίνοντας σου έρχεται η μυρωδιά από πεντανόστιμα muffin, πολύχρωμα ντόνατς και κρουασάν, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά του καφέ. Εξαιρετικά ροφήματα από βατόμουρα και ροδάκινα, βάφλες και τζιζκέϊκ σε μικρά βαζάκια, προσφέρουν λαχταριστές επιλογές για τον ουρανίσκο. Εναλλακτικά, τις κρύες μέρες του χειμώνα, το ζεστό τσάι, σερβιρισμένο στις μαύρες μικρές τσαγιέρες που ευωδιάζουν αρώματα αποτελεί ιδανική επιλογή.

prigkhpos.JPG

Λίγο πιο πάνω, στην οδό Αποστόλου Παύλου, βρίσκεται ένα μέρος που γίνεται γνωστό στους νεώτερους από τους παλαιότερους φοιτητές, ως must φοιτητικό στέκι. Εναι η Πρίγκηπος, απέναντι από το Τουρκικό Προξενείο, που προσφέρεται για καφέ, μπύρα, μεζέδες και γευστικότατα γλυκά του κουταλιού.

Κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω, στην Πλατεία Ναυαρίνου, θα πρέπει να επισκεφθείς το γωνιακό καφέ Ένοχές, με τις γεμάτες λουλούδια ζαρντινιέρες. Η ατμόσφαιρα, τα δωμάτια με τα έντονα χρώματα και τα ξύλινα έπιπλα, οι μεγάλοι καθρέφτες και το κουδουνάκι στην πόρτα σε γεμίζουν με εικόνες μίας άλλης εποχής. Μπαίνοντας ή κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο καφέ θα συναντήσεις τον όμορφο ασπρόμαυρο γάτο του καφέ, Ενοχούλη. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάτσεις στο μικρό μπαλκονάκι ή στα εξωτερικά τραπεζάκια που στήνονται έξω από το καφέ, ακόμη και πάνω στον κορμό ενός δέντρου.

enoxes.jpg

Συνεχίζοντας προς την Τσιμισκή, στο νούμερο 97 θα βρείς το Πρώτο Πάτωμα. Η εξαιρετική διακόσμηση, η γευστική σοκολάτα που σερβίρουν οι ιδιοκτήτες μαζί με το γλυκό «έκπληξη» που θα σε περιμένει καθώς και το όμορφο μπαλκονάκι που «βλέπει» στο δρόμο της Τσιμισκή είναι μερικά μόνο από τα οποία σου συστήνουμε να το επισκεφθείς.

Ιδιαίτερα γλυκά, σερβιρισμένα σε όμορφα πιατάκια, πάνω σε μιικρά, πολύχρωμα τραπεζάκια, μπορείς να βρείς και στο καφέ Candybar, στην οδό Αγίας Θεοδώρας, κοντά στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Marshmallows, σπιτική λεμονάδα και φραουλάδα είναι ορισμένα από τα αγαπημένα όσων κατευθύνονται στον παράδεισο των ζαχαρωτών.

Τα κλασσικά Σαλονικιώτικα στέκια

Γι αυτούς που προτιμούν πολύ κόσμο, βαβούρα, ένα χώρο όπου θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους βλέποντας τον Θερμαϊκό κόλπο, τα καφέ – μπαρ στη Λεωφόρο Νίκης και στις οδούς, Καρόλου Ντηλ , Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά, είναι τα ιδανικότερα. Άλλωστε ποιος είπε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές πρέπει να περιορίζονται στο τετράγωνο Εθνικής Αμύνης- Τσιμισκή- Αγγελάκη- Αγίου Δημητρίου;

sherlock.jpg

Κατά μήκος της Λεωφόρου Νίκης υπάρχουν δεκάδες καταστήματα όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου βλέποντας τη θάλασσα, καθώς και τους εκατοντάδες περαστικούς από το σημείο. Το Sherlock Speak Easy Bar, το Τribeca και τοBoulevard 23  είναι ορισμένα από αυτά, ενώ για τους πιο ψαγμένους υπάρχει οΘερμαϊκός και το On the Road. Ενδιαφέρουσες οι επιλογές και στους πιο πάνω δρόμους. Στην οδό Μητροπόλεως ξεχωρίζουν τα Sinatra και Butler, ενώ αν βρεθείς στη γειτονιά Καρόλου Ντηλ- Προξένου Κορομηλά, πέρασε μια βόλτα από τα Noon,Apallou και Pantheon.

Φοιτητικά στέκια για παιχνίδι

harrys.jpg

Στην οδό Αγγελάκη θα βρεις φοιτητικά στέκια για καφέ αλλά και για παιχνίδι. ΤοCafé mera σου δίνει την δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου και να παίξεις τάβλι, χαρτιά ή επιτραπέζια παιχνίδια με την παρέα σου. Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το καφέ Harry’s spot, στους χώρους του οποίου δίδονται εδώ και χρόνια πολύωρες επιτραπέζιες μάχες!

Για φαγητό

mpoygatsa.jpg

Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να καυχιούνται ότι η πόλη διαθέτει το καλύτερο φαγητό από όλες τις φοιτητουπόλεις και όχι μόνο, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι επισκέπτες και δη οι φοιτητές. Γεύσεις για όλα τα βαλάντια και τα γούστα, στο κέντρο και τις φοιτητογειτονιές. Από το λουκάνικο του ενός ευρώ που προσφέρεται για τις ημέρες αφραγκίας, μέχρι τις γνωστές πιτσαρίες “με το κομμάτι”, τα αγαπημένα γυράδικα, τα τσιπουράδικα και φυσικά τα μπουγατσατζίδικα με ποικιλία γεύσεων.

Ας ξεκινήσουμε από την μπουγάτσα που εδώ δεν σερβίρεται μονάχα το πρωί, αλλά από τις πρώτες πρωινές ώρες, για τους ξενύχτηδες. Αν θες να δοκιμάσεις μία από τις δημοφιλέστερες στην καρδιά της πόλης, πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς την μπουγάτσα “Γιάννης“. Το κατάστημα της οδού Μητροπόλεως βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Θεσσαλονικείς, ενώ είναι γνωστό για τις ουρές που κάνουν κυρίως οι νέοι, προκειμένου να φάνε μπουγάτσα τα ξημερώματα μετά την νυχτερινή τους έξοδο.

pitsa_sakis.jpg

Αν πάλι είσαι fan της πίτσας, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις ακούσει γι’ αυτό το μαγαζί πριν διαβάσεις αυτές τις λέξεις. Ο λόγος για την πίτσα «Σάκης» που έχει “μεγαλώσει” γενιές φοιτητών, παρότι δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αλλά στη Λεωφόρο Στρατού, λίγο πριν αυτή συναντήθεί με την οδό Δελφών. Η τετράγωνη πίτσα “Σάκης” είναι ιδιαίτερη. Το μυστικό της κρύβεται στη γλυκιά της σάλτσα. Η τετράγωνη πίτσα του «Σάκη» είναι ακόμη πιο γευστική τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά το ξενύχτι, τότε που οι πίτσες βγαίνουν φρέσκιες, ζεστές και λαχταριστές.

Για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το κέντρο, αντάξια εναλλακτική αποτελεί η πίτσα Chris, στην οδό Αρμενοπούλου. Η ιταλική πίτσα παρασκευάζεται μπροστά σου και την απολαμβάνεις σε κομμάτια, η τιμή των οποίων ξεκινά από τα 0,80 ευρώ.

Όταν ο δρόμος σου σε βγάλει στην πολυσύχναστη Βαλαωρίτου και αν θέλεις να φας κάτι οικονομικό πριν πας για ύπνο, το σύνθημα είναι ένα: «Τη Λουκανίσαμε». Το λες και τρως λουκάνικο μοσχαρίσιο, γεμιστό με λιαστή ντομάτα και φέτα, με κασέρι, με κάρυ, καυτερό τσίλι αλλά και οποιαδήποτε άλλη γεύση μπορείς να φανταστείς. Bonus, η παγωμένη μπύρα που το συνοδεύει.

Για ρετσίνα, τσίπουρα, ρακές και άλλα

Εάν μπορείς να διαθέσεις λίγα περισσότερα χρήματα, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου σε φοιτητικά ή μη ταβερνάκια, στην περιοχή γύρω από τα πανεπιστήμια αλλά και πιο κεντρικά. Τα πρώτα που θα μάθεις θα είναι αυτά γύρω από την περιοχή της Ροτόντας, αλλά και όσα βρίσκονται στην οδό Αποστόλου Παύλου. Εκεί θα βρεις άφθονο χύμα κρασί, πεντανόστιμους μεζέδες και φυσικά μουσική. Τα μικρά ποτηράκια και οι κανάτες συνήθως είναι γεμάτες με κόκκινο κρασί και τα τραπεζάκια με παρέες νεαρής ηλικίας, ενώ μπορείς δοκιμάσεις ρακόμελο, παραδοσιακή ρακή και τσίπουρο. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά που φημίζονται για τις χαμηλές τους τιμές, ενώ κυριαρχεί το ζεστό περιβάλλον και η γιορτινή ατμόσφαιρα. Αν ξεκινήσετε από την Καμάρα και συνεχίσετε προς τα πάνω, συναντάτε τη Ναυτιλιακή, τη Ραστώνη και επί της Μανωλάκη Κυριακού, τον Νόστοκαι το Μανιτάρι.

athwnos.jpg

Ένα από τα αγαπημένα στέκια των φοιτητών είναι και το Μπιτ Μπαζάρ, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Αριστοτέλους, στην οδό Προσφυγικής Αγοράς. Εκεί, θα συναντήσεις όμορφες ταβέρνες, που σερβίρουν ρετσίνα, κρασί και πολλούς μεζέδες, ενώ η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πλατεία είναι η κατάλληλη για να πιες ένα ποτηράκι παραπάνω και να διασκεδάσεις με την παρέα σου. Λίγο πιο κάτω, στη στοά Καρύπη, κοντά στη Βενιζέλου, βρίσκεται από το 1993 το Ούζου Μέλαθρον. Ωραίες γεύσεις, η καθεμία με το δικό της όνομα, συνοδεία άφθονου κρασιού και ζωντανής μουσικής.

Στην καρδιά του κέντρου της πόλης, κοντά στην Αριστοτέλους και στην Αγίας Σοφίας θα βρεις και την πλατεία Άθωνος με πλήθος από ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία από πιάτα και μεζέδες. Χαρακτηριστική είναι η όμορφη παραδοσιακή τους διακόσμηση με τις ξύλινες καρέκλες και το πλακόστρωτο, ενώ σε πολλές από αυτές υπάρχει ζωντανή μουσική. Το Ούζο στον Πίνακα είναι από τα πρώτα που μαθαίνουν οι φοιτητές, ωστόσο οι επιλογές είναι πολλές και μια βόλτα θα σε πείσει να καθίσεις σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια.

oyzoy.jpg

Στα Λαδάδικα υπάρχει αυτό που θες

Επόμενη στάση, τα Λαδάδικα, αμέσως μετά την πλατεία Ελευθερίας. Μπορεί οι επιλογές που σου προσφέρουν να μην είναι ιδιαίτερα οικονομικές, ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι θα ήθελες να τα γνωρίσεις, καθώς τα έχεις ακούσει πολύ πριν βρεθείσς στην πόλη.  Τα Λαδάδικα προσφέρουν πολλές και ποιοτικές επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για ποτό. Καφετέριες, ταβέρνες, μπυραρίες αλλά και διάφορα clubs συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα χρώματα, η μουσική, οι γεύσεις, οι μυρωδιές θα σου δώσουν μία όμορφη εμπειρία για διασκέδαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας από τη συμβολή του πλακόστρωτου με την Πολυτεχνείου συναντάς το μικρό αδερφάκι του Σάρωθρον, το Τσέρκι, λίγο παραδίπλα υπάρχει η Αθιβολή για κρητικούς μεζέδες και ρακές, ενώ στην πλατεία, δίπλα στο συντριβάνι σε περιμένουν το Φουλ του μεζέ με ξεχωριστούς μεζέδες και οι Τηγανιές και Σχάρες.

tserki.jpg

Αν προτιμάς να περιοριστείς στο ποτό, πέρα από το Σάρωθρον που ντύνει τις βραδιές σου με έντεχνη και ροκ μουσική, υπάρχει η ταράτσα του WonderWall στην οδό Αιγύπτου και λίγο παρακάτω, στη συμβολή με την οδό Σαλαμίνός, τα Βlue Cupκαι Rover.

Ανεβαίνοντας προς τη Βαλαωρίτου

Μια ακόμη από τις καλές επιλογές του κέντρου που δεν μπορεί να λείπει από τη φοιτητική λίστα, είναι η περιοχή της Συγγρού και της Βαλαωρίτου. Όσο ήσυχη είναι την ημέρα, τόσο “δυναμική” είναι η παρουσία της τα βράδια. Οι επιλογές πολλές. Κυρίως για ποτό, για μπύρα και κοκτέιλ, με ένδυμα χαλαρό. Για ποτό προτιμήστε το… θορυβώδες Piccadilly, το La Doze, το Rocknrolla και το Μαύρο πρόβατο, για μπύρα Το Υποβρύχιο στη Συγγρού και την γνωστή Τσέχική Gambrinus, ενώ αν θέλετε να τσιμπήσετε και κάτι, το καφενείο Τέσσερις Εποχές είναι μια καλή επιλογή. Όσο είναι καλός ο καιρός, είναι ανοιχτές και οι δημοφιλείς ταράτσες, τοFragile Bar και η Urania που σου επιτρέπουν να δεις την περιοχή από ψηλά. Ετοιμάσου όμως για ανάβαση, καθώς τα κτίρια δεν διαθέτουν ασανσέρ.

balawritoy.jpg

Η φάση είναι after!

Κι επειδή όλοι ξέρουν ότι η Θεσσαλονίκη δεν κοιμάται τα βράδια, υπάρχουν επιλογές και για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν! Αν είστε πιο πολύ… του λαϊκού νούμερο ένα επιλογή αποτελούν τα ελληνάδικα που βρίσκονται στην Ναυάρχου Κουντουριώτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου σχεδόν κάθε μέρα νέοι από όλη την πόλη σπεύδουν για να διασκεδάσουν.

Το Markiz είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές, ενώ στη «γειτονιά» βρίσκονται και άλλα γνωστά μπαράκια, όπως το Stay Bar και το Bedroom. Για όσους βρίσκονται στην περιοχή και προτιμούν την ξένη μουσική, μια καλή επιλογή είναι το Dogs Bar.

Eαν πάλι επιθυμείτε live μουσική και απεριόριστο κρασί, πρέπει νε μετακινηθείτε εκτός κέντρο για να επισκεφτείτε τα φημισμένα ρεμπετάδικα της Θεσσαλονίκης. Το Ρεμπετασκέρ στην περιοχή της Δελφών, τη «Φωλιά του Κόκκορα» κοντά στην Καυτανζόγλου και το «Παρασκήνιο» στην Αλ. Παπαναστασίου, έχουν φοιτητικές βραδιές όπου με λίγα χρήματα μπορείτε να πιείτε απεριόριστο κρασί και να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί υπό τους ήχους λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής.

thestival.gr

περισσότερα
Back to top button