ΑγροτικάΚαστοριά

Η έκτακτη συνάντηση των κτηνοτρόφων της Καστοριάς

876543

Μοναδικό θέμα ήταν  η ενημέρωση για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας η οποία προσβάλει τα βοοειδή, με ομιλητή τον κτηνίατρο της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Καστοριάς, Χρήστο  Δαμιανού.

«Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσος που αφορά αποκλειστικά τα βοοειδή.

Ξεκίνησε από πέρσι σε κάποιες περιοχές της χώρας μας  και  έχουμε μπει στη διαδικασία εμβολιασμού των βοοειδών όλης της επικράτειας,  για να προλάβουμε ότι χειρότερο μπορεί να επακολουθήσει. Αν τα ζώα προσβληθούν, θα πρέπει να θανατωθούν.

Στη δική μας περιοχή δεν υπήρξε  ε μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα της νόσου και   όλα τα ζώα έχουν εμβολιαστεί.  Το πρόγραμμα όμως συνεχίζεται, με σκοπό και τον  εμβολιασμό των νεογέννητων .

Εάν εμβολιαστούν τα νεογέννητα, δεν θα έχουμε πιστεύω κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι θα  πρέπει  να ψεκάζουν τα ζώα για να απομακρύνουν έντομα τα οποία είναι οι φορείς μετάδοσης της νόσου.

Επίσης, τους  έχουμε ενημερώσει και  γνωρίζουν ,ότι για  κάθε τι περίεργο που θα δούνε πάνω σε ένα ζώο, θα  πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία. Εμείς, είμαστε πάντα σε επιφυλακή οποιαδήποτε στιγμή. Είτε είναι καθημερινή, είτε αργία. Είναι χαρά μας να μας ενημερώνουν για να προλάβουμε να μη  συμβεί το  χειρότερο». Επισήμανε ο κ. Δαμιανού. «Κάνουμε αυτή την ενημέρωση  γιατί θα πρέπει να γίνει ένας  προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των  νεογέννητων ζώων.

Εμείς συνομιλήσαμε με δυο φαρμακευτικές εταιρείες και μας ενημέρωσαν ότι διαθέτουν μόνο φιαλίδια των 50 δόσεων. Επομένως, ένας παραγωγός ο οποίος έχει  δυο, τρία ή πέντε  μοσχαράκια, αναγκαστικά θα πρέπει  να πάρει το φιαλίδιο των 50 δόσεων το κόστος του  οποίου ανέρχεται στα 102 ευρώ .

Εμείς λέμε γιατί ο κάθε κτηνοτρόφος να  αναγκαστεί να αγοράσει αυτή τη μεγάλη ποσότητα ενώ  μπορεί να γίνει μαζική αγορά των εμβολίων;   Αυτόν τον προγραμματισμό θέλουμε να κάνουμε. Βέβαια μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα για αυτό θέλουμε να κρατηθεί ο Νομός σε αυτά τα ασφαλή επίπεδα». Ανέφερε η ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς  Άννα Μόσχου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ελένη Ψωμαδάκη

-2-667x500.jpg

-4-675x500.jpg

 

fonikastorias.gr

 

περισσότερα
Back to top button