Καστοριά

 «Εν-τιμή πρόταση» (του Γιώργου Πετκανά)

giorgos_petkanas(1)

Σαν σήμερα το έτος 2014 η «νέα» Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς, ανέλαβε τα καθήκοντα της, με σκοπό να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών και με θεμιτό στόχο την εν-τιμή συμμετοχή των αιρετών που μόλις αναλάμβαναν.

Οι αλλαγές στον Καλλικράτη ως γνωστόν, είχαν μετατρέψει τη θητεία των αιρετών στην αυτοδιοίκηση από 4 σε 5 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα διενεργηθούν πάλι το Μάιο 2019 δηλαδή περίπου σε 2½ έτη.

Κοινή πεποίθηση στην τοπική κοινωνία είναι, πως αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, καθώς είναι διάχυτη πλέον η εντύπωση, πως στο πιο βασικό τμήμα των αρμοδιοτήτων της, αυτό της καθημερινότητας δεν έχει επιτύχει.

Θέματα όπως η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η στάθμευση οχημάτων, το εισπρακτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, η διαχείριση αδέσποτων ζώων, τα χόρτα σε παιδικές χαρές, σε κοινόχρηστους χώρους και στα κοιμητήρια, το προβληματικό οδικό δίκτυο και η αγροτική οδοποιία, η αστοχία στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τα ανύπαρκτα έργα υποδομής, ο πρόχειρος σχεδιασμός στην εκτέλεση εργασιών, καθώς και η έλλειψη οράματος, είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες αιρετών για το αντίθετο.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή στην Καστοριά, είναι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η δυσκολία της να αντιληφθεί ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει θέσει, για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς. Δυστυχώς, παρά τις καθημερινές διαμαρτυρίες των δημοτών, οι οποίες μάλιστα έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και «περί άλλων τυρβάζει».

Δεν συζητά για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά ούτε «επικοινωνεί» μαζί τους. Κατ’ επέκταση, αφήνει ουσιαστικά τον πολίτη της περιοχής χωρίς ενημέρωση. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμαρχος κατάφερε να αναβαθμίσει την ιστοσελίδα του οικείου Δήμου, πληροφορώντας μέσα από αυτήν εκείνους που την «επισκέπτονται».

Η ελπίδα όλων μας, αιρετών και πολιτών, είναι να αφυπνιστεί έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς, να βάλουν επιτέλους μπρος την μηχανή του Δήμου, για να μην «σκουριάσει»!

 

 

περισσότερα
Back to top button