ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

1909: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καστοριανός πολιτευτής και αντιστασιακός Ανδρέας Τζήμας

76543

Ήταν ο μοναδικός αριστερός Βουλευτής της Καστοριάς πριν τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και την Ολυμπία Τελιγιορίδου

Ο Ανδρέας Τζήμας (επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Βασίλης Σαμαρινιώτης) γεννήθηκε στην Καστοριά στις 1 Σεπτεμβρίου 1909 ήταν Έλληνας πολιτικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρωταγωνιστής των γεγονότων του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός επίτροπος του ΕΑΜ, μέλος της τριανδρίας της Εθνικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ μαζί με τον Άρη Βελουχιώτη και Στέφανο Σαράφη.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Καστοριά και έλκυε την καταγωγή του από τη Σαμαρίνα. Εκλέχθηκε βουλευτής Καστοριάς και Φλώρινας στις τελευταίες εθνικές εκλογές του μεσοπολέμου που ήταν οι βουλευτικές εκλογές του 1936, εκπροσωπώντας ως βουλευτής της αντιπολίτευσης το Παλλαϊκό Μέτωπο, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Δεμερτζή.

Με την κήρυξη ως παράνομου του μετοχικού σχήματος του Παλλαϊκού Μετώπου, που συγκρότησε το ΚΚΕ, επί της δικτατορικής κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην φυλακή του φρουρίου της Ακροναυπλίας.

Ήταν ένας από τους 27 κομμουνιστές έγκλειστους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στις 30 Ιουνίου 1941, στην υπόθεση της απελευθέρωσης των Μακεδόνων κομμουνιστών έπειτα από παρέμβαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, τότε συμμαχικής των Δυνάμεων του Άξονα κατά την Κατοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έπειτα εντάσσεται στην αντιστασιακό αγώνα και μαζί με τους πρώην συγκρατούμενούς του Ανδρέα Τσίπα  και Κώστα Λαζαρίδη, καθώς και τους Πέτρο Ρούσο, Παντελή Καραγκίτση και Χρύσα Χατζηβασιλείου, συνγκροτούν την «Νέα Κεντρική Επιτροπή».

Πρίν το τέλος του πολέμου έπεσε σε δυσμένεια καθώς με δική του πρωτοβουλία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τους Γιουγκοσλάβους μαχητές με αποτέλεσμα να λέγεται ότι διαγράφηκε μέχρι και από μέλος του ΚΚΕ.

Πέθανε στην Πράγα, 1 Δεκεμβρίου 1972

Περισσότερα στη wikipedia

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button