Καστοριά

Το Rotation των Δημάρχων (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

 

vasiliskonstantinou

Ο όρος rotation χρησιμοποιείται ευρέως στο ποδόσφαιρο. Λέγεται η τακτική του προπονητή να αλλάζει τακτικά και κυκλικά τους παίκτες ανεξάρτητα από την απόδοσή τους. Εγκαταλείπετε φυσικά γρήγορα αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

Με λύπη παρατηρώ ότι rotation χρησιμοποιούν πια οι Δήμαρχοι/ Περιφερειάρχες. Αλλάζουν στα πόστα τους δημοτικούς /περιφερειακούς συμβούλους ανεξάρτητα αν είναι πετυχημένοι και οι αντικαταστάτες είναι εμφανώς κατώτεροι. Είναι φυσικό να γίνονται αλλαγές και να δοκιμάζονται και άλλοι στις θέσεις. Σαν αρχή είναι σωστή και χρήσιμη.Όταν όμως μπορούν. Όταν είναι ισάξιοι ή και καλύτεροι από αυτούς που αντικαθιστούν.

Νομίζω ότι είναι λαϊκισμός και ευθυνοφοβία των επικεφαλής να μην μπορούν και να μην θέλουν κάνουν την αξιολόγηση και να αναλάβουν ευθύνες. Αποκλείεται όλοι να κάνουν ισάξια για όλες τις θέσεις. Κάποιοι είναι ικανότεροι, καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι. Μπροστά όμως στον κίνδυνο να δυσαρεστηθεί και να διασπαστεί η ομάδα να αποστασιοποιηθεί κάποιος, καταργείται αυτή η αρχή. Βέβαια σε μια κοινωνία που η αξιολόγηση έχει απορριφτεί κατά βάση από παντού ο λαϊκισμός του όλοι είναι ίσοι γίνεται αποδεκτός και επικροτείται. Μάλιστα είναι και ένα κίνητρο για την κατάρτιση του συνδυασμού. Γίνονται συμφωνίες του τύπου «Θα μπω, αλλά θέλω αντιδημαρχία»

Μια ερώτηση. Φαντάζεται κάποιος να γινόταν αυτό τις επιχειρήσεις, στα εργαστήρια, στις τράπεζες στον ιδιωτικό γενικά τομέα; Τι αποτελέσματα θα είχε; Καταστροφικά. Γι’ αυτό και δεν εφαρμόζεται. Όμως στον δήμο τα αποτελέσματα δεν μετρούν πολλές φορές καθόλου. Βλέπετε είναι δημόσιο το χρήμα. Αν χαθεί π.χ. εάν πρόγραμμα από την ανεπάρκεια ενός αντιδημάρχου κανένας δεν λογοδοτεί. Το μόνο που σταματά κάποιους από αυτήν την τακτική είναι η επανεκλογή τους ή η αποδοκιμασία του κόσμου. 

Γι’ αυτό ο πολίτης πρέπει να αποδοκιμάζει αυτόν τον τρόπο διοίκησης. Δεν πρέπει να τον ενδιαφέρουν οι συμφωνίες που έκανε ο δήμαρχος παρά μόνο το έργο που μπορεί να φέρει εις πέρας. Αυτό πρέπει να είναι το απόλυτο κριτήριο και δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ. Η αποτελεσματικότητα και η αντικειμενική δυνατότητα κάποιου να προσφέρει και να τα καταφέρει!

Αλλιώς με αυτήν τη νοοτροπία θα βουλιάζουμε συνέχεια και θα απορούμε, γιατί;

 

 

 

περισσότερα
Back to top button