ΑγροτικάΕλλάδα

Ημερολόγιο κήπου: Οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Σεπτέμβριο

remo-thumb-largeΟ Σεπτέμβριος είναι ένας σχετικά ενδιαφέρον μήνας για τον κήπο – σε αντίθεση με τον Αύγουστο που είναι από τους πλέον αδιάφορους στη διάρκεια της χρονιάς. Καταρχήν, μας εισάγει στο φθινόπωρο που σημαίνει ότι έρχονται τα πρωτοβρόχια για να δροσίσουν τη ξεραμένη γη. Και δεύτερον, σηματοδοτεί μία σειρά από δουλειές που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας μετά τη σχετική στατικότητα των2 τελευταίων καλοκαιρινών μηνών.

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές εργασίες που έχουμε να κάνουμε σε κήπο και γλάστρες την περίοδο του Σεπτεμβρίου:

► Πότισμα:

Ελαττώνουμε τα ποτίσματα που είχαν ενταθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Προσοχή μόνο: επειδή και ο Σεπτέμβρης κρύβει συχνά τις “ζεστές” εκπλήξεις του, παρακολουθούμε καθημερινά τη θερμοκρασία και ρυθμίζουμε το δρόσισμα των φυτών μας ανάλογα.

► Κλάδεμα:

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο μήνας των ριζικών κλαδεμάτων αλλά μήνας μικροεπεμβάσεων και κλαδέματος μορφοποίησης σε δέντρα και λουλούδια. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα χρυσάνθεμα που βρίσκονται λίγο πριν τη τελική ευθεία της ανθοφορίας τους, κάνουμε κάποιες προσεκτικές παρεμβάσεις με το κλαδευτήρι μας ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε.

► Φύτεμα:

Τι φυτεύουμε το Σεπτέμβριο; Μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, ραδίκια αλλά και ανοιξιάτικους βολβούς. Καλύτερη περίοδος για το φύτεμα είναι οι τελευταίες ημέρες του μήνα όταν η θερμοκρασία θα έχει αρχίσει να παίρνει σταθερά την κάτω βόλτα.

► Καθάρισμα κήπου:

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ξερά φύλλα που βρίσκονται στον κήπο μας αλλά και τους καρπούς από οπωροφόρα που καρποφόρησαν το προηγούμενο διάστημα (όπως οι συκιές) και έχουν πέσει στο χώμα. Εάν δεν το κάνουμε, οι βροχές που θ’ ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν μία μάλλον δυσάρεστη κατάσταση.

► Γκαζόν:

Μειώνουμε τη συχνότητα των ποτισμάτων στο γκαζόν μας (παρακολουθώντας πάντα τη διακύμανση της θερμοκρασίας), ρίχνουμε λίπασμα και κάνουμε το τελευταίο γερό κούρεμα.

► Αποθήκη:

Για όσους διαθέτουν κήπο στο εξοχικό τους κι όχι στη μόνιμη κατοικία τους, ο Σεπτέμβριος είναι πιθανότατα ο τελευταίος μήνας που θα έχουν τακτική παρουσία σε αυτό. Για το λόγο αυτό ακριβώς, είναι και ο μήνας που θα πρέπει να γίνει ένα καλό καθάρισμα και τακτοποίηση στην αποθήκη τους ενόψει του χειμώνα. Σε άμεση πρόσασηδε, αφήνουμε τα εργαλεία εκείνα του κήπου που θεωρούμε ότι θα χρειαστούμε και τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. 

Δε ξεχνάμε:  τα εργαλεία που θα χρησιμοποίησουμε ξανά την άνοιξη δεν τα αποθηκεύουμε προτού τα καθαρίσουμε καλά. Ένα καλοσυντηρημένο εργαλείο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κυρίως κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του.

Τέλος, τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη, μαζεύουμε κι αποθηκεύουμε τα ηλιακά φωτιστικά που πιθανόν να έχουμε στον κήπο μας. Η παραμονή τους σε αυτόν τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα δεν θα προσφέρει τίποτε σημαντικό από πλευράς φωτισμού ενώ παράλληλα θα τα ταλαιπωρήσει σημαντικά. Προτού δε τα τοποθετήσουμε στο αντίστοιχο ράφι της αποθήκης μας, τα καθαρίζουμε σχολαστικά κι αφαιρούμε τις μπαταρίες.

praktikesidees.gr

περισσότερα
Back to top button