ΕλλάδαΚόσμος

Το καρπούζι στο σινεμά (εικονες-βίντεο)

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Ο λόγος για το καρπούζι, που έχει κάνει την «εμφάνισή» του σε πολλές ταινίες (ελληνικές και ξένες).

Το καρπούζι, όμως, δεν έχει υπάρξει τόσο αθώο όσο νομίζει κανείς. Πολλοί το χρησιμοποίησαν στερεοτυπικά, ως σύμβολο των μαύρων, καθώς οι ελεύθεροι μαύροι καλλιεργούσαν, έτρωγαν και πουλούσαν καρπούζια τα οποία έφτασαν να υποδηλώνουν την απελευθέρωσή τους. Οι λευκοί «απάντησαν» μετατρέποντας το φρούτο σε κάτι αρνητικό: σε κάθε ρατσιστική απεικόνιση των μαύρων, το καρπούζι έκανε την εμφάνισή του. Αυτό συνέβαινε ακόμα και στις ταινίες (στο Watermelon Patch του 1905, μαύροι ληστεύουν καρπούζια και τους κυνηγούν κάτι τύποι με άσπρα και στολές που θυμίζουν Κου Κλουξ Κλαν).

Στο Watermelon Man (1970) ένας άνδρας ξυπνά και διαπιστώνει ξαφνικά ότι από λευκός έχει γίνει μαύρος. Η ζωή του και η καθημερινότητά του αλλάζουν και διαπιστώνει από πρώτο χέρι τον ρατσισμό που βιώνουν οι Αφροαμερικανοί.

Οι ξένες ταινίες:

Μακρύ, Καυτό καλοκαίρι (1958)

tumblr_lns73h4WDX1qc3pjwo1_500

Ο Πολ Νιούμαν ερμηνεύει έναν μικροαπατεώνα, τον Μπεν Κουίκ, ο οποίος φτάνει σε μια μικρή πόλη του Μισισίπι και γνωρίζει μία παρέα πλουσίων. Η ταινία βασισμένη σε έργο του Γουίλιαμ Φόκνερ είναι σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Ριτ. Σε μία σκηνή της ταινίας ο Νιούμαν τρώει μια φέτα καρπούζι προκαλώντας πολλαπλά εγκεφαλικά στον γυναικείο πληθυσμό.

Ορφέο Νέγκρο (1959)

87569990_96b502e68c_o

Μια διαφορετική εκδοχή του Ορφέα και της Ευριδίκης που μεταφέρεται στο σκηνικό του καρναβαλιού του Ρίο. Η ταινία τιμήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών. Σε μία σκηνή της ταινίας o Τσίκο Μπότο τρώει ένα καρπούζι (τον ταΐζει η Σεραφίνα), στοιχείο που πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι αποτελεί ρατσιστική απεικόνιση.

Dirty Dancing (1987)

104539 i-carried-a-watermelon

Μία από τις πλέον κλασικές καρπουζο-σκηνές στην ιστορία του σινεμά. Όταν ο Τζόνι έρχεται να ζητήσει τα ρέστα γιατί ένας άλλος άνδρας συνόδευσε την Μπέιμπ στον χορό, εκείνη είναι τόσο αμήχανη ώστε μόνο μία φράση περνάει από το μυαλό της. «Μετέφερα ένα καρπούζι».

Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ (1993)

ea7884aa9b59092244dec861188b64f6tumblr_ntiy9o70tX1ud3dhpo2_1280

Τζόνι Ντεπ και Τζούλιετ Λούις τρώνε καρπούζι στην ταινία του Λάσε Χάλστρομ και συζητούν για τη ζωή και τη φυγή από τις μικρές πόλεις στην ταινία για τη σχέση δύο αδελφών, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από πνευματική υστέρηση  (τον ερμηνεύει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Vive l’ amour (1994)

14075204_10154493994122577_1675482587_o

Η ταινία του Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ από την Ταϊβάν αφηγείται τη ζωή τριών ανθρώπων που μοιράζονται -χωρίς να το γνωρίζουν- ένα διαμέρισμα στο Ταϊπέι. Στην ταινία ένας από τους ήρωες φιλά το καρπούζι, ενώ σε άλλη σκηνή το καρπούζι χρησιμοποιείται σαν μπάλα του μπόουλινγκ.

Can’t Hardly Wait (Το Τελευταίο Πάρτι, 1998)

Jason-Segel-Cant-Hardly-Wait

Η τελευταία βραδιά του σχολείου για μια παρέα εφήβων. Την ταινία μπορεί να μην την θυμούνται πολύ, οι περισσότεροι όμως θυμούνται τον Τζέισον Σέγκελ σε χαρακτηριστικό ρόλο ενός τύπου που έχει καπνίσει μάλλον κάνα τσιγαριλίκι και συζητά για τη Βέλμα από το Scooby Doo. Στη διάρκεια της κουβέντας κρατά μια φέτα καρπούζι. Μάλιστα, ο Σέγκελ έγινε γνωστός ως «ο τύπος με το καρπούζι».

Me, Myself & Irene (2000)

nMUHjXN

Στην παράδοση της αμερικάνικης καφριλοκωμωδίας, βρίσκουμε τον Τζιμ Κάρεϊ στο Me, Myself and Irene να φέρνει σπίτι ένα καρπούζι, το οποίο αργότερα η Αϊρίν του τίτλου (Ρενέ Ζελβέγκερ) θα δει να βγαίνει κάτω από ένα κρεβάτι, με μία τρύπα στο κέντρο… Μετά το σεξ στην μηλόπιτα στο American Pie έναν χρόνο νωρίτερα, έρχεται το σεξ σε φρούτα.

Wayward Cloud / Tian bian yi duo yun (2005)

wayward cloud 2004

Στη ταινία του Μινγκ Λιάν Τσάι, που έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ του Τορόντο, το καρπούζι έχει έντονη πρωταγωνιστική, αλληγορική, μεταφορική σημασία. Λειψυδρία και έλλειψη νερού στην Ταϊβάν προκαλεί κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των καρπουζιών.  Μια νεαρή κοπέλα που παλιότερα πουλούσε ρολόγια, ενώ τώρα μαζεύει πλαστικά μπουκάλια, ξανασυναντά έναν νεαρό, που τώρα δουλεύει ως πορνοστάρ, που θα την βοηθήσει να βρει τα κλειδιά της. Το καρπούζι είναι τροφή, χυμός, κάτι να μοιραστείς με έναν ξένο, προσπάθεια επικοινωνίας, αφροδισιακό. Αξέχαστη στιγμή το «φάσωμα» της κοπέλας με το καρπούζι.

Hangover 2 (2011)

Ο Άλαν (Ζακ Γαλιφιανάκης) απολαμβάνει μία κατακόκκινη φέτα καρπούζι, φορώντας μαύρα γυαλιά στο σίκουελ της γνωστής κωμωδίας Hangover.

bare-behind-bars-nurse-barbara-watermelon-11

Το καρπούζι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το συναντάμε σε όλα τα είδη, από θρίλερ μέχρι animation (όπως το Βρέχει κεφτέδες 2 με τους ελέφαντες-καρπούζια ή στη Φρουτοπία με τον Σωτήρη το Καρπούζι) και από ντοκιμαντέρ μέχρι… πορνό!

Οι ελληνικές ταινίες:

Το Δόλωμα (1964)

parapanw_thumb Αλικη-τρώει1

Καρπούζι τρώνε και στα καλύτερα εστιατόρια και η Αλίκη Βουγιουκλάκη προσπαθεί να το κόψει με μαχαίρι και πιρούνι στο Δόλωμα και λέει στον Αλέκο Αλεξανδράκη: «Να ξέρεις, το καλύτερο το πετάμε, το πάνω-πάνω είναι όλο κουκούτσι».

Όμορφες Μέρες (1970)

Στην καλοκαιρινή ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Ελένη Ανουσάκη, ένας φαντάρος απολύεται και γυρίζει στο νησί του από τον Πειραιά, κουβαλώντας ένα καρπούζι για τη μάνα του!

Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων (1999)

Τα καρπούζια κάνουν την εμφάνισή τους και στην Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων του Αβδελιώδη. Είχε πει κάποτε ο Θανάσης Βέγγος: «Ξεκινά η ταινία και τρελαίνομαι. Τρελαίνομαι τελείως! Οταν βλέπω αυτά τα ηλιοτρόπια και τα καρπούζια, και βλέπω αυτές τις φιγούρες των αγροφυλάκων. Ρε γαμώτο λέω, γιατί δεν με φώναξε να τον κάνω εγώ;».

Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης (2003)

samothrakis01

Η ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά εκτυλίσσεται την περίοδο της επιστράτευσης του 1974. Λόχος που υπηρετεί κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ταξιδεύει με καράβι για την Κύπρο για να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή. Στο δρόμο τα σχέδια αλλάζουν, η μονάδα αποβιβάζεται στη Σαμοθράκη, όπου ο χρόνος μοιάζει να παγώνει και οι στρατιώτες απολαμβάνουν καρπούζι και τη γυναικεία συντροφιά.

Οι σταρ:

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Τζακ Νίκολσον, ο οποίος είναι ο σταρ που κερδίζει επάξια τον τίτλο της πιο απολαυστικής φωτογράφισης με καρπούζι. Αλλά και οι Κλαρκ Γκέιμπλ και Κάρολ Λομπάρντ έχουν φωτογραφηθεί να απολαμβάνουν το διάσημο καλοκαιρινό φρούτο, το ίδιο και η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ενώ η Σιένα Μίλερ προσπάθησε να φανεί σέξι σε μία φωτογράφιση (αν και είναι κάπως αστείο το να φαίνεται κανείς σέξι κρατώντας ένα καρπούζι). Με καρπούζια έχει φωτογραφηθεί πληθώρα λιγότερο γνωστών σταρ του Χόλιγουντ:

cinepivates.gr

περισσότερα
Back to top button