ΚαστοριάΝεστόριο

Το βιβλίο – λεύκωμα «Νεστόριο: Ένα παράθυρο στο χθες και σήμερα» του Κώστα Σουλτανίδη

1Βιβλιοπαρουσίαση.

Ένα να καλαίσθητο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο – λεύκωμα μεγάλου σχήματος (33 Χ 23 εκ.), με τον τίτλο «Νεστόριο. Ένα παράθυρο στο χθες και σήμερα του Νεστορίου», που διαθέτει έγχρωμα σκληρά εξώφυλλα κι έχει 170 σελίδες, τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 2014. Συγγραφέας του είναι ο ρέκτης Νεστορίτης κ. Κώστας Σουλτανίδης, που είναι πολύ γνωστός και λίαν αγαπητός στους κατοίκους του Δήμου Νεστορίου και γενικότερα της περιφέρειας Καστοριάς.

Το εν λόγω βιβλίο – λεύκωμα παρουσιάζει στην αρχή του τις Ευχαριστίες τού συγγραφέα του προς τους ανθρώπους και τις Δημοτικές Αρχές και τους Αξιωματούχους που τον βοήθησαν στη συγγραφή και στην έκδοση αυτού (του βιβλίου). Αμέσως μετά κοινοποιεί τους ανάλογους Χαιρετισμούς του κ. Παναγιώτη Αποστολίδη, Προέδρου της Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Καστοριάς, του κ. Χρήστου Τσακλίδη, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, του κ. Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, Μουσικολόγου – Ιστορικού Ερευνητή, και βεβαίως του συγγραφέα του κ. Κώστα Σουλτανίδη. Κατόπιν και σε όλες τις υπόλοιπες σελίδες του περιλαμβάνει και προβάλλει όμορφες φωτογραφίες, ωραίους πίνακες ζωγραφικής και ιστορικά, λαογραφικά κι ενημερωτικά κείμενα, που έχουν ως θέμα τους και αναφέρονται στο ξακουστό Νεστόριο και στα λοιπά χωριά του ομώνυμου Δήμου, καθώς και στους κατοίκους αυτών, της παλαιότερης και της σύγχρονής μας εποχής.

«…Η παρουσίαση του λευκώματος, έχει μοναδικό στόχο, ο κάθε Νεστορίτης να βιώσει τις αναμνήσεις του χθες και να πιστέψει το σήμερα και το μέλλον αυτού του τόπου πιο αισιόδοξα. Θεωρώ πως είμαι ένας καθημερινός πολίτης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεστορίου, αλλά ταυτόχρονα γεμάτος αγάπη για τις ομορφιές και το μεγαλείο του. Απλά έτυχε να βρεθώ κοντά στο μισάνοιχτο παράθυρο και να ζήσω το σήμερα με αναμνήσεις του χθες, φρεσκάροντας στη μνήμη των Νεστοριτών, μία εποχή που έφυγε και ότι έχει αφήσει πίσω της.Ο κ. Κώστας Σουλτανίδης στον προαναφερόμενο Χαιρετισμό του αναφέρει τα εξής κατατοπιστικά για το σκοπό συγγραφής κι έκδοσης του υπόψη βιβλίου του:

Περνώντας τα στενά παραμελημένα σοκάκια την κάθε εποχή του χρόνου, διαπίστωσα μια εσωτερική ανάγκη καταγραφής αυτού του χώρου, μεταφέροντας με τις εικόνες το παραμελημένο χθες και ότι σήμερα καινούργιο μπορεί να το αντικαταστήσει. Ο ευλογημένος αυτός  τόπος με τα ευρήματα και τις μαρτυρίες μιας ιστορικής διαδρομής, δικαιούται έστω σαν πρώτη αρχή την προβολή και ανάδειξή του.

Ευχής έργο θα ήταν, ιστορικά αλλά και γεωγραφικά, να βρει μιμητές, ανθρώπους  αξιόλογους, μιας και υπάρχουν αρκετοί, που θα μπορούσαν να προβάλλουν τιςδιαχρονικές αξίες της περιοχής μας.

Τιμητική προσφορά ενός αντίτυπου
του βιβλίου από τον συγγραφέα του

Η πνευματική και οικονομική ανάπτυξη στο παρελθόν και η κατά καιρούς και για διάφορους λόγους μετανάστευση στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία καταγραφής του χθες και του σήμερα, ώστε τα παιδιά μας να έχουν σημείο αναφοράς.

Σήμερα ένα νέο Νεστόριο βρίσκεται μπροστά μας. Έχει περισ­σότερα προβλήματα από χθες. Είναι όμως σε θέση να γίνει πόλος έλξης, πρώτα των δικών του ανθρώπων και στη συνέχεια των επισκεπτών τουριστών.

Το λεύκωμα θα φιλοσοφήσει μέσα από τις εικόνες το παρελθόν χωρίς πολλά λόγια, οι φωτογραφίες και οι “ακουαρέλες” της  ζωγράφου Δωροθέας Χαρίτωνος θα είναι τα λίγα σχόλια για την πορεία στο χρόνο του χθες και του σήμερα, μέσα από το μισάνοιχτο παράθυρο».

Κλείνοντας την παρουσίαση του θεματικού βιβλίου-λευκώματος σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό συγγραφικό έργο, που αφορά κι ενδιαφέρει άμεσα όλους τους κατοίκους του ακριτικού Δήμου Νεστορίου κι έμμεσα (ενδιαφέρει) όλους τους απανταχού ευρισκόμενους Έλληνες. Σημειώνουμε επίσης, ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό μας κ. Κώστα Σουλτανίδη, για την εξεταζόμενη πολύμοχθη συγγραφή του κι έκδοση, που αποτελεί συν τοις άλλοις και άριστη απτοποίηση κι έκφραση τής μεγάλης του αγάπης προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, το πανέμορφο Νεστόριο.

Γιώργος Τ. Αλεξίου

fos-kastoria.blogspot.gr

 

Το Στρατιωτικό Νεκροταφείο Νεστορίου (η πύλη του).
Σημαντικότατο μνημείο του Έθνους μας.
Το γραφικό γεφύρι του Νεστορίου στο Λεύκωμα.
Υδατογραφία της Δώρας Χαρίτωνος.
 Εικαστικός πίνακας στο εξεταζόμενο βιβλίο – Λεύκωμα,
έργο της κ. Δώρας Χαρίτωνος.

 

περισσότερα
Back to top button