ΚαστοριάΠρόσωπα

Τα βιβλία του Ηλία Παπαμόσχου

ceb7cf801

Ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1967.
Σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας Πατρών και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας το 1993. Εργάστηκε ως βιβλιοϋπάλληλος στην Αθήνα και από το 1997 επέστρεψε στη γενέτειρά του -όπου ζει μέχρι σήμερα- και ασχολήθηκε με την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση.

Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων:
“Καλό ταξίδι κούκλα μου…” (2004)
“Του χρόνου κυνήγια” (2005)
“Λειψή αριθμητική” (2009)
“Ο μυς της καρδιάς” (2011)
“Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες” (2015)

 

Τα βιβλία του Ηλία Παπαμόσχου

“Καλό ταξίδι κούκλα μου…”

Κέδρος (2004)

Καλό ταξίδι, κούκλα μου... και άλλες ιστορίες

Ο αφηγητής, σαν άλλος Οδυσσέας, χρόνια μετά την επιστροφή του στη γενέτειρα, αναθυμάται τους αγαπημένους του. Σπαράγματα από τις αφηγήσεις τους, τόποι όπου κατοικήσανε, λησμονημένα αντικείμενα γίνονται η αφορμή για να διηγηθεί τις ιστορίες τους. Κεντρικές μορφές, σ’ αυτό το ταξίδι της μνήμης, οι γονείς, που σημαδεύουν για τον αφηγητή ένα διφυή νόστο· αυτόν που συνθέτουν η παιδική του ηλικία κι ο γενέθλιος τόπος που την έθρεψε· Μνημονεύοντάς τους, λαμβάνει ως αντίδωρο το αμετάκλητο ρίζωμα στον τόπο, ρίζωμα που σηματοδοτεί την επιστροφή στο φως, το γυρισμό στο κορμί της αγαπημένης, σ’ έναν άλλο Τηλέμαχο.

 

 

“Του χρόνου κυνήγια”

Κέδρος (2005)

Του χρόνου κυνήγια

Οικογενειακές αναμνήσεις, καθημερινές ιστορίες, αθέατα δράματα και ηχηρές συγκινήσεις διασχίζουν τους δρόμους της Καστοριάς. Διηγήματα σαν βότσαλα ξεπλυμένα στην υπόσχεση μιας άπιαστης ευτυχίας ή στο βάρος ενός ανείπωτου καημού· όπου θύμηση και επιθυμία ενώνονται· όπου χρόνος, όλος ο χρόνος μας, παρελθόν, παρόν και μέλλον συνυπάρχουν· εκεί αρχίζουν τα κυνήγια, του χρόνου τα κυνήγια.

 

 

“Λειψή αριθμητική”

Κέδρος (2009)

Λειψή αριθμητική

Μια φράση-χρησμός για την αξία της συγχώρεσης γραμμένη από άγνωστο χέρι σε μια πολυκαιρισμένη έκδοση των Αδερφών Καραμαζώφ.
Ένα μικρό, ψόφιο κοράκι και ο αποχαιρετισμός των συντρόφων του.
Ένα παράνομο πάθος σιγοβράζει σαν κυδώνι γλυκό.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα απολαμβάνει την τάρτα της σαν να τρώει την ίδια τη ζωή.
Μια ιδιότυπη απεργία πείνας.
Ο καημός ενός γύφτου γκαϊντατζή μόλις μαθαίνει ότι έχει φύσημα στο στήθος.
Η ονειροφαντασία ενός άντρα στο παλιό γουναράδικο του πατέρα του κάθε φορά που ακούει το “This hard land” του Bruce Springsteen.

Η κληρωτίδα της ζωής. Τα αδιάκοπα γυρίσματα της τύχης.
Οι άνθρωποι και οι σκιές τους σε ανεξόφλητους λογαριασμούς της μνήμης. Θηρευτές και θηράματα σε απρόβλεπτες συναντήσεις.
Ιστορίες και ό,τι ζωντανεύει και ό,τι ξεφτίζει σ’ αυτόν τον κόσμο που μια λειψή αριθμητική μπορεί να τον βγάλει και μηδενικό.

 

 

“Ο μυς της καρδιάς”

Μεταίχμιο (2011)

Ο μυς της καρδιάς

Ο μυς της καρδιάς, η επιστήμη το λέει, δεν έχει ανάγκη τη θέλησή μας για να κινηθεί, μοιάζει εντούτοις μ’ εκείνους που τη χρειάζονται… Παρότι σπλάχνο των σπλάχνων ο μυς της καρδιάς δεν είναι λείος, ίνες πολλές τον συνθέτουνε – βεντάλια ανεξάρτητων θελήσεων λες, που ελευθερωμένες από την ανάγκη έξω στρέφονται για να μεταμορφώσουν τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον άλλο προορισμό της καρδιάς μοιάζουν να ζούνε οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Για τα ευεργετήματα και τα κατορθώματά της μιλάνε. Και ποιος ξέρει, ίσως η καρδιά με τη θέληση της να σταματά, δύναμη ξοδεμένη για τον άλλο πλούτο αυτού του κόσμου, τον έξω απ’ τη φθορά, τον αμέτρητο.

Η τέταρτη συλλογή του καστοριανού Ηλία Παπαμόσχου με τίτλο “Ο μυς της καρδιάς” αποτελείται από ιστορίες που διερευνούν τον άλλο προορισμό του μυ, αυτόν που δεν σχετίζεται με τη σωματική λειτουργία του. Οι ήρωές του παραδίδουν την καρδιά τους σε μια καταβύθιση στη μνήμη και παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια ποιητική διαδοχή εικόνων που διαρκώς μεταμορφώνονται – αντικείμενα, στιγμιότυπα, συναισθήματα.

 

 

“Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες”

Κίχλη (2015)

Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες

Στις ιστορίες του Ηλία Παπαμόσχου δεσπόζουν τα θέματα της μνήμης, του χρόνου, της απώλειας, του πόνου ως θεμελιώδους στοιχείου του ανθρώπινου βίου, της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση, από την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω τους έως την ενοχή.

 

 

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

Μήτηρ Θεού, μητέρα των ανθρώπων
Μήτηρ Θεού, μητέρα των ανθρώπων (2013)

Ειδική έκδοση για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής” στις 11.8.2013.

 

Είμαστε όλοι μετανάστες
Είμαστε όλοι μετανάστες (2007)

Εκδόσεις Πατάκη

 

 

biblionet.gr

περισσότερα
Back to top button