ΓούναΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Ο Νίκος Δόικος και οι Δόικοι στη Βικιπαίδεια

doikos-nik

Ένας από τους λίγους Καστοριανούς που το βιογραφικό του περιέχεται στη Βικιπαίδεια είναι 0 αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και συγγραφέας Νίκος Δόικος.

Στο λήμμα γίνεται αναφορά και τους προγόνους που φτάνει πίσω στον  15ο αιώνα.

 

Οι Δόικοι αναφέρονται ως Επίτροποι του Ρουφετίου των Γουναράδων της Κωνσταντινούπολης από το 1614 (Κωνσταντίνος και Νικηφόρος Δόικος) με παράλληλη εμπορική δραστηριότητα στην Βιέννη, Βουδαπέστη και Λειψία .

Το 1716 ο Αθανάσης Δόικος , εγγονός του Νικηφόρου, γίνεται αρχιγουναράς και αναφέρεται έκτοτε ως Αθανάσης Κιουρκτζήμπασης.

Ο πατέρας τού Νίκου Βασίλης Ν. Δόικος έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1940-44 και συνέθεσε τον Ύμνο της ΕΠΟΝ σε ποίηση Σοφίας Μαυροειδή Παπαδάκη . Υπήρξε η ψυχή τής πολιτισμικής ζωής τής μεταπολεμικής Καστοριάς με πανελλήνιες διακρίσεις.

Ο Νίκος Δόικος πρωτοστάτησε στις δυναμικές κινητοποιήσεις τής φοιτητικής οργάνωσης «Students for a Democratic Society» (S.D.S.) τον Μάη τού ’68 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Υπήρξε στέλεχος τού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη, με αφορμή την σύσταση τών Τοπικών Φοιτητικών Συλλόγων , ως Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Φοιτητών και, αργότερα, κατά την εξέγερση τού Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το Νοέμβρη του 1973 , κρατήθηκε και βασανίστηκε

 

Η συνέχεια του βιογραφικού στη Βικιπαίδεια

 

 

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button