Ελλάδα

Μαρινόπουλος: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

marinopoulos-696x522Αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα για τη διάσωση του Μαρινόπουλου. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεγαλώνει την αγωνία στην αγορά και στους 11.000 εργαζομένους της αλυσίδας, οι οποίοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την κατάληξη της υπόθεσης, η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Αγωνία υπάρχει και στην κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης, με κορυφαίους υπουργούς να έχουν εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως εξακολουθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τύχη της αλυσίδας καθώς θεωρούν πως ο Σκλαβενίτης θα πεισθεί να αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα εξυγίανσης της ιστορικής αλυσίδας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την επιβίωση του Μαρινόπουλου, ακόμη και αν λάβει μια γενναία συμφωνία, αφού θεωρούν πως είναι “χαμένη υπόθεση”. Όπως λένε χαρακτηριστικά, το καράβι αυτό δύσκολα θα γυρίσει, με δεδομένο ότι κάθε μέρα που περνάει χάνει πελάτες και πωλήσεις προς όφελος του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, δεν λείπουν και εκείνοι που λένε πως το ρίσκο είναι μεγάλο, και μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για όποιον τολμήσει να το αναλάβει. Αυτό που επείγει τη δεδομένη στιγμή, και πολύ πριν συζητηθεί η αίτηση ένταξης του Μαρινόπουλου στις διατάξεις του άρθρου 106Β τον Σεπτέμβριο, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να γεμίσουν ξανά τα ράφια των καταστήματων με προϊόντα. Υπολογίζεται ότι η αλυσίδα χρειάζεται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να πείσει τους καταναλωτές να επιστρέψουν.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης μέσω δανείου περίπου 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο euribor +1,5% spread. Επιπλέον, αρχικά ο Σκλαβενίτης θα συνεισφέρει 125 εκατ. ευρώ ενώ στη συνέχεια και μόλις ολοκληρωθεί το deal θα συμβάλει με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ από το 2017. Παράλληλα, αναμένεται «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές της τάξεως του 40-50% ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά. Όσον αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η καταβολή τους θα γίνει χωρίς κάποιο “κούρεμα”. Από εκεί και πέρα, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να διατηρήσει τους περίπου 11.000 εργαζόμενους στα πόστα τους αλλά και όλο το δίκτυο των καταστημάτων, τα οποία θα μετονομαστούν σε Σκλαβενίτης. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου. Στο μεταξύ, φουντώνει η δυσαρέσκεια στους κόλπους των υπόλοιπων λιανέμπορων, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις διευκολύνσεις που παρέχονται στον ανταγωνιστή τους. Κορυφαία στελέχη του λιανεμπορίου που μίλησαν στην «Η» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, υπογραμμίζοντας πως η απομείωση των υποχρεώσεων που έχει ο Μαρινόπουλος συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ειδική μεταχείριση, η οποία υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Υπενθυμίζουν την περίπτωση της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία όταν εξαγόρασε τον Βερόπουλο όχι μόνο δεν ζήτησε «κούρεμα», αλλά εξόφλησε στο ακέραιο τα χρέη που παρέλαβε.

Δεν μπορεί, όπως λένε, στον βωμό της διάσωσης της αλυσίδας να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δικαίου, υποστηρίζοντας πως η ιστορική αλυσίδα λειτουργούσε εδώ και πολύ καιρό βλαπτικά για την οικονομία λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

imerisia.gr

περισσότερα
Back to top button