ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Μανταρίνια” από την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς (βίντεο)

675432453

Μια αντιπολεμική ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, θα προβάλη στο θερινό σινεμά η Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

 

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ (2013)

Tangerines

του Ζάζα Ουρουσάντζε
με τους Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε, Μίσα Μέσκι, Ράιβο Τρας

Υπόθεση:
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών, ο οποίος μέσα στο πόλεμο της Αμπχαζίας του 1992, περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα. Ο ένας μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.

 

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Εσθονίας και Γεωργίας, που αναφέρεται στην ιστορία δύο Εσθονών που έμειναν μονάχοι τους σε ένα χωριό της Γεωργίας, που όλοι εγκατέλειψαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη συνοριακή γραμμή με την Αμπχαζία. Οι δύο άνδρες σκοπεύουν να μαζέψουν μανταρίνια και να τα πουλήσουν, πριν φύγουν. Δυστυχώς, ο πόλεμος θα τους προλάβει.

«Καταρχάς είναι μια πολύ ανθρώπινη ταινία. Είναι ένα δράμα που έχει να κάνει με το πως να παραμένεις άνθρωπος σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και συγκυρίες. Ο πόλεμος είναι μόνο στο φόντο της ιστορίας μας. Πρόκειται για τον πόλεμο της Αμπχαζίας, το 1992. Η δράση όμως που παρουσιάζεται στο φιλμ, μπορεί να αφορά κάθε πόλεμο και όχι μόνο τον συγκεκριμένο» τόνισε ο Ίβο Φελτ, παραγωγός της ταινίας.

Η δράση αρχίζει να ξετυλίγεται όταν δύο πληγωμένοι στρατιώτες από τα αντίπαλα στρατόπεδα Γεωργίας και Αμπχαζίας θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι των Εσθονών.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Γεωργία, ενώ το καστ ήταν εσθονοί και γεωργιανοί ηθοποιοί.

Το «Tangerines» είναι μια αντιπολεμική ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, φέρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά το 2013 την Εσθονία υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας γεμίζοντας περηφάνια τους Εσθονούς.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, αποσπώντας αρκετά βραβεία.

 

 

περισσότερα
Back to top button