Καστοριά

Κορησός: Το πελώριο αγριολεύκαδο στην περιοχή “Κρέστα”

Στον ορεινό αυχένα που συνδέει – διαχωρίζει τα δυο ψηλά βουνά της Καστοριάς “Μουρίκι” (υψ. 1.703 μ.) και “Σαρακίνα” (υψ. 1.386 μ.), και πιο συγκεκριμένα, στην τοποθεσία που οι Κορησιώτες ονομάζουν “Κρέστα” και οι Γερμανιώτες αποκαλούν “Ράχη Κορησού”, υπάρχουν αρκετά αιωνόβια αυτοφυή λευκάδια.

Το γηραιότερο και μεγαλύτερο απ’ αυτά τα λευκάδια βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του ειδυλλιακού ρέματος “Αμάραντου – Κρανιάς”, που πηγάζει απ’ τη “Σαρακίνα” και καταλήγει στο “Κοκκινονέρι” Γέρμα.

Το εξεταζόμενο λευκάδι έχει μέγιστη περίμετρο κορμού 6 μ., ύψος περί τα 20 μ. και περιφέρεια φυλλώματος αρκετές δεκάδες τ.μ. Στη σκιά του εν λόγω φυλλώματος ξαπλώνουν κατά τις μεσημεριανές ώρες του θέρους οι βοσκοί της Κορησού και σταλίζουν (= αναπαύονται) τα αιγοπρόβατά τους.

Ευάριθμοι κάτοικοι των γύρω χωριών Κορησού, Γέρμα και Τσιριλόβου, που αγαπούν την αλώβητη φύση και τις καταπληκτικές ομορφιές της, ανεβαίνουν συχνά στην “Κρέστα”, κάθονται στη σκιά του αναφερόμενου λευκαδιού, και παρατηρούν και θαυμάζουν το μεγάλο μέγεθος και την επιβλητική θωριά του. Φωτογραφίες του λευκαδιού αυτού παρουσιάζονται εδώ.

Η λεύκα (ποίημα)

Πλούσια, ασημένια είναι τα φύλλα της

και στο κορμί και στα κλωνάρια

ζώνες, βραχιόλια της φορεί ασημόδετα

μαργαριτάρια.

…………………………………………………………

Το αγέρι που φυσά των φύλλων της

το ελαφρό θρόισμα κάνει,

που λες αντί για φύλλα μεταξόφαντο

φορεί στεφάνι.

(Το ποίημα ελήφθη απ’ το διαδίκτυο)

 
Ανατολή του ήλιου στη θεματική λεύκη.

 

 
Το εξεταζόμενο λευκάδι.
 
Η πανέμορφη Κορησός.
Στο βάθος διακρίνεται η λίμνη της Καστοριάς
 
Πελώρια λευκάδια στο ρέμα της Κρέστας.

 
Θαυμαστής της λεύκας μπροστά στον κορμό  της.
 
“Κουφάρι” πελώριας λεύκας στην κρέστα.

kepegerma.blogspot.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button