Καστοριά

Καστοριά: Φτιάχνω μόνος μου σαπούνι

87964123

Τη συνταγή μας έστειλε φίλος του fouit.gr

 

Δοσολογία

1000gr Ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο (με οξέα, καλύτερα περσινό, βοηθάει στην ωρίμανση)

138gr Καυστική Σόδα (NaOH)  ή  130gr για πιο λιπαρό σαπούνι

300-330gr Νερό (βρόχινο, πηγής, απιονισμένο)

Εξοπλισμός

Δύο ανοξείδωτα δοχεία (π.χ. παλιές κατσαρόλες), μέσω ανάδευσης (κουτάλα, σύρμα, μιξεράκι), θερμόμετρο, καλούπια ή ξύλινο πλαίσιο, εφημερίδα (για να μπει κάτω από το πλαίσιο), μεγάλο μαχαίρι (για να κόψουμε τα σαπούνια).

Φοράμε μακρύ μανίκι, ποδιά και πλαστικά γάντια για να αποφύγουμε εγκαύματα από την καυστική σόδα και οπωσδήποτε γυαλιά εργαστηρίου.

Διαδικασία

Διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό (παρατηρείται άνοδο της θερμοκρασίας) και ρίχνουμε το υγρό αργά στο λάδι ανακατεύοντας έντονα(καλύτερα με μιξεράκι για να γίνει πιο ομοιογενές και πιο γρήγορα). Αφού γίνει η σαπωνοποίηση, δηλαδή η ανάδευση αφήνει ένα ίχνος στη μάζα που σβήνει σιγά-σιγά,  χύνουμε τη μάζα στα καλούπια ή στο ξύλινο πλαίσιο με την εφημερίδα και κόβουμε τα σαπούνια με το μαχαίρι την άλλη μέρα.

Κατά τη στιγμή που θα γίνεται η διεργασία της καυστικής σόδας πρέπει να προσέχουμε να μην αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις (προτείνεται η παρασκευή να γίνει σε ανοιχτό χώρο). Όταν πρόκειται να ενώσουμε τη σόδα τη λιωμένη στο νερό με το λάδι, πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες από 35ο μέχρι 45οC.

1 κιλό λαδιού μας δίνει 12 σαπούνια των 125 γραμμαρίων.

 

Το pH

Όσο περισσότερα οξέα έχει το λάδι τόσο πιο εύκολα γίνεται η σαπωνοποίηση και θα χρειαστεί για να ωριμάσει 1 ½ με 2 μήνες το πολύ. Ιδανικό για χρήση είναι όταν το pH θα είναι ουδέτερο. Για να είναι ουδέτερο το pH και κατάλληλο για το ανθρώπινο δέρμα, πρέπει να είναι γύρω στα 7,2. Υπάρχουν pHμετρικές λωρίδες που πωλούνται σε φαρμακεία ή σε διάφορα εργαστήρια. Υγραίνεις λίγο την άκρη ενός σαπουνιού, βάζεις την ταινία επάνω και ανάλογα με την χρωματική ένδειξη σου δείχνει πού βρίσκεται το pH. Είναι πολύ φτηνές και εύκολες στη χρήση. Μία πιο πρακτική δοκιμασία του σαπουνιού είναι η γλώσσα. Εάν γλείψουμε την άκρη του σαπουνιού και μας προκαλέσει την αίσθηση που προκαλούν οι μπαταρίες, το σαπούνι δεν έχει γίνει ακόμα. Τότε χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να γίνει το pH του ουδέτερο.

 

Ιδιότητες (Αφρός- Χρώμα κλπ)

Η συγκεκριμένη δοσολογία σαπουνιού δεν αφρίζει πάρα πολύ. Πολλοί θεωρούν ότι ο αφρός είναι αυτός που καθαρίζει αλλά δεν είναι αυτός το καθαριστικό μέσο. Η δουλειά του σαπουνιού είναι να δεσμεύει τα μόρια της βρωμιάς που έχει το σώμα και να τα αφαιρεί. Ο αφρός είναι μια ιδιότητα των σαπουνιών, αλλά για τα σύγχρονα σαπούνια πρόκειται μάλλον για ένα εφέ…

Αν θέλουμε όμως αφρό τότε αντικαθιστούμε μια ποσότητα ελαίου με λάδι καρύδας. Μπορείτε να το βρείτε σε καλά αρωματοπωλεία. Όσο πιο πολύ λάδι καρύδας ή φοινικέλαιο έχει τόσο πιο πολύ αφρό κάνει. Ως ισορροπημένη αναλογία προτείνεται 60% ελαιόλαδο, 20% λάδι καρύδας, 20% φοινικέλαιο. Το αμυγδαλέλαιο δεν κάνει αφρό αλλά έχει πολύ καλές μαλακτικές ιδιότητες για χέρια και πρόσωπο. Επίσης περισσότερο αφρό μπορούμε να πετύχουμε  προσθέτοντας  λίγη ζάχαρη λειωμένη σε νερό.

Αν θέλουμε χρώμα βάζουμε κανέλλα, κουρκουμά ή διάφορα άλλα μπαχαρικά ή ακόμα και αποξηραμένα άνθη από λεβάντα , από καλέντουλα , κερί μέλισσας και πολλά άλλα.

Μπορούμε επίσης να τρίψουμε βότανα σε σκόνη και να τα προσθέσουμε στο σαπούνι και έτσι να πετύχουμε εκτός από τις ιδιότητες του βοτάνου και απολεπιστικές ιδιότητες.

Μπορούν να υπάρχουν διάφορα χρωματιστά μέρη στο ίδιο σαπούνι με την τεχνική melt and pour.

Μπορεί να φτιαχτεί σαπούνι θειούχο, μπύρας, με κατσικίσιο γάλα, γάλα καρύδας, ρετσίνι πεύκου και πάρα πολλά ακόμη, αρκεί να γνωρίζεις τη διαδικασία και τις ιδιότητες, γιατί μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

 

Προσοχή

Πρέπει να ξέρουμε ότι αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο λάδι με καλλυντικές ιδιότητες καλό θα είναι να το βάζουμε αφού τελειώσει η σαπωνοποίηση.

Το μέλι σκληραίνει το σαπούνι και δεν μπορείς να το βάλεις εύκολα σε καλούπι. Το γάλα θα χάσει ότι ιδιότητα έχει, αν δε το έχεις βάλει πριν στην κατάψυξη, να έχει γίνει παγάκια και να το βάλεις στη διαδικασία για να γίνει η θερμοκρασία του τόσο ομαλή όσο πρέπει. Η μπύρα χρειάζεται προετοιμασία ημερών για να εκτονώσει όλο το διοξείδιο του άνθρακα αλλιώς είναι επικίνδυνο να προκαλέσει ατύχημα με χημικά εγκαύματα. Αιθέρια έλαια επίσης κρύβουν κινδύνους για τους διάφορους τύπους σώματος. Π.χ. αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα πανάδες που πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να διώξεις. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να μην πειραματιστεί κάποιος χωρίς να έχει πιο εξειδικευμένη γνώση ή να δοκιμάσει αιθέρια έλαια, που δεν ξέρει την προέλευσή τους, ειδικά με τα τεχνητά αιθέρια έλαια, και με τα πρόσθετα που δεν ξέρει την τοξικότητά τους…

 

Ωρίμανση

Η καυστική σόδα θα πάψει να υπάρχει μετά από 60 ημέρες τουλάχιστον. Η αντίδραση στη σαπωνοποίηση γίνεται μέχρι να γίνει πλήρως το άλας, δηλαδή το σαπούνι μας και αυτό όσο πιο πολύ το αφήνεις να ωριμάσει, σ’ ένα σκιερό, χωρίς υγρασία μέρος, τόσο καλύτερο σαπούνι θα γίνει ( για να βγάλει την καυστική σόδα που δεν έχει σαπωνοποιηθεί με τη μορφή πούδρας).

 

 

 

Με πληροφορίες από:

oliviart-gr.blogspot.gr

zoixorisxrimata.blogspot.gr

ftiaxno.gr

και από φίλους

 

Π.Γ.

 

 

περισσότερα
Back to top button