ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Καστοριά – Νέο βιβλίο: «Γράμμος, ανατολικά του Αλιάκμονα»

5432432

Πρόσκληση για την εκδήλωση παρουσίασης

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Καληβρύσης  Καστοριάς (τέως Δήμος Ακριτών, 3 χιλ. βορειοδυτικά της Διποταμίας) θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Γραμμοχωρίτη Σωτήρη Δημηρόπουλου, με τίτλο

 

«Γράμμος, ανατολικά του Αλιάκμονα»

Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα, που αφορά τα πέντε Γραμμοχώρια που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του Αλιάκμονα (Καληβρύση, Μονόπυλο, Γιαννοχώρι, Λειβαδοτόπι, Σλήμνιτσα). Παρουσιάζονται ανέκδοτα ντοκουμέντα από τα αρχεία της Τράπεζας της Ανατολής, που αφορούν την περίοδο 1902-1912, και προέρχονται από έρευνα  στα Γενικά αρχεία του Κράτους. Μέσα από αυτά, φαίνεται ο αγώνας για την χρηματοδότηση των Ελληνικών σχολείων, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Κορυτσάς.

Επίσης, γίνεται λεπτομερής αναφορά στην μετανάστευση στις ΗΠΑ την περίοδο της Τουρκοκρατίας – με ντοκουμέντα σημαντικά από τα αρχεία του EllisIsland. Γίνεται λεπτομερής  αναφορά στα γεγονότα του Βορειοηπειρωτικού, μέσα από ημερολόγια αγωνιστών και κυρίως μέσα από τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

Ακόμη, υπάρχει για πρώτη φορά σε μετάφραση η διακήρυξη της βούλησης ενσωμάτωσης με την Ελλάδα, των μεταναστών μας στις ΗΠΑ το 1919 (από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (η οριστική χάραξη των συνόρων έγινε στα 1926). Αναφέρεται ξεκάθαρα το πρόβλημα των ΣΝΟΦ και ΝΟΦ στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τέλος, περιγράφεται απ όλες τις δυνατές πηγές ο κρίσιμος «Ελιγμός» του ΔΣΕ  το 1948 στην περιοχή, καθώς και  τα γεγονότα της λήξης του Εμφυλίου.

Όλα αυτά μέσα από πηγές, τεκμηριωμένα, σε ένα βιβλίο διαστάσεων 24Χ17 και 313 σελίδων. Έχει γίνει χρήση πηγών και από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, πάντα με την σχετική αναφορά τους.

 

Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημηρόπουλος

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1956,στη Δράμα και κατάγεται από την Καλή Βρύση Καστοριάς. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της σχολής Νομικών και Οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ, γνώστης της Αγγλικής γλώσσας σε επαγγελματικό επίπεδο και  απόφοιτος της σχολής ξένων γλωσσών του ΙΜΧΑ (Ρωσικά και Τουρκικά).

Εργάστηκε  συνολικά, 39 χρόνια, στις τράπεζες Μακεδονίας Θράκης, Πειραιώς και Αττικής, στην  Γερμανική  Miele και σαν καθηγητής αρχικά στην μέση εκπαίδευση (Τεχνικό επαγγελματικό λύκειο Καστοριάς). Από το 2002 αρθρογραφεί τακτικά για θέματα κυνηγίου – φύσης στην εφημερίδα Έθνος των Αθηνών. Το 2012 βραβεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο ΙΑΝΟΣ, για την συμμετοχή του σε συλλογική έκδοση  με θέμα «100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Έχει βραβευτεί επίσης από τους Δήμους Βέροιας, Ν. Μουδανιών, Εδέσσης, Πυλαίας –Χορτιάτη Θεσσαλονίκης καθώς και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (από το 2001 μέχρι σήμερα).

Έχει συμμετάσχει σε πολλές κοινές εκδόσεις και το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η μικρή μου Ασία», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άρθρα του υπάρχουν στο διαδίκτυο και ειδικά στον διαδικτυακό τόπο  Έθνος.gr. E-mail : [email protected]  τηλ 6948682223.

 

 

περισσότερα
Back to top button